Trender trögare än vi tror
Publicerat 30 mars 2016
Mitt första jobb hade ingen ordentlig plats för personalen att vara på när vi inte arbetade. Vilket i och för sig kan ha berott på att vi inte hade några raster. Mitt andra och tredje jobb hade inte internet. Mitt fjärde jobb hade öppna rökrum. Mitt femte hade stängda rökbås och personalen fick själv skaffa mobiltelefoner ”om det behövdes”.
Arbetslivet förändras hela tiden. Men trenderna är ofta långsammare än vi tror. Samtidigt som de – när de väl slagit igenom – påverkar arbetsplatserna i mycket större omfattning än vad vi anade från början.
Den senaste tiden har jag kikat närmare på vad trendspanare och branschinstitut tror kommer att hända under 2016. Sammanfattningsvis kan man säga att förändringarna är teknikdrivna, generationsdrivna och etiskt drivna. Den sista punkten hänger samman med både teknikutvecklingen och generationsväxlingen.
Men vad man slås av är just långsamheten. Överst på de flesta trendlistor hamnar möjligheten att arbeta var man vill – att ibland sitta hemma, ibland på café, ibland på kontoret.
Det här är ju något vi har pratat om i 20 år, men först nu har tekniken som gör sådana arbetsdagar möjliga fått ett stort genomslag.
I takt med att allt fler branscher drivs framåt trendmässigt av små enmansbolag, dyker det också upp kollaborativa arbetsplatser – delade kontorsytor – som har en helt annan atmosfär och inredning än de ”vanliga” kontoren. Dessa platser (också högt upp på trendlistorna) lockar med en annan syn på nätverkande än de normala företagsytorna, som oftast bara hyser de redan anställda. De drivs också vanligen av Generation Y, personer födda mellan 1980 och 1994, som präglas av en lekfullhet och en lätt motvillighet inför att bli vuxna.
Denna generation börjar nu dessutom få positioner högre upp i företagen. Med sig tar den en mängd digitala kommunikationsverktyg som snabbt ökar transparensen på arbetsplatsen. Diskussioner som tidigare varit slutna, sker nu öppet. Här pågår ett slags bemäktigande av personalstyrkan, samtidigt som brännande samhällsdiskussioner sipprar in i de interna diskussionerna. Därför kommer vi att prata mer om saker som mångfald, genus och om etiska och moraliska hållningar framöver.
Men den största förändringen handlar nog om vad allt detta skapar – arbetsdagar som inte längre går att avgränsa från fritiden i varken tid eller rum. Den viktigaste trenden handlar därför om en allt större strävan bland personalen att på något sätt hitta en balans i livet. De företag som lyckas kommer troligen också att bli framgångsrika. Från och med nu är nämligen arbetsklimatet en av de viktigaste faktorerna för att få tag i bra personal.
Anders Mildner
Anders Mildner är kommunikations- och innehållsansvarig på Altitude Meetings. Han är också skribent.
Mer om Krönika
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
-
Förmodligen har du också använt en härskarteknik
Krönika • ”Men gumman!” Orden kom från en yngre manlig kollega, som jag vanligtvis respekterade och tyckte om. Han uttryckte sig vänligt och tanken var nog att låta lite personlig, men det kändes så fel. Helt plötsligt blev jag hans lilla dotter. Jag sa inget, men ångrade mig senare.
-
"Hjärnvilan är utrotningshotad"
Krönika • Av Sissela Nutley. ”Thank you for not using your cell phone” – stod det i spa:ts entré där jag bokat in tre timmar i relaxavdelningen. Det är faktiskt jag som tackar. På dessa timmar har min lilla hjärna fått tid att reflektera. Jag har exempelvis fått några nya idéer, hittat perspektiv på problem och även mentalt skrivit denna krönika.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.