Artiklar om 2017
83 artiklar
-
"Chefen lärde mig ta paus"
Krönika •
-
Så klarar du värmen på jobbet
Klimatförändringar • Det är många som lider av värmen på jobbet när det är högsommar. Men det finns ingen maxgräns för hur varmt det får vara på en arbetsplats. Därför gäller det att skydda sig, till exempel genom att arbeta lite annorlunda.
-
Uppgörelsen om pensionerna klar
Äldre • Under torsdagen presenterade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) en uppgörelse mellan de sex partier som ingår i den så kallade pensionsgruppen. Uppgörelsen innebär bland annat höjd pensionsålder.
-
"Vissa dagar låtsas man att man inte hör"
Sexuella trakasserier • Kvinnor i restaurangbranschen måste våga säga ifrån när de utsätts för sexuella trakasserier, annars går det inte att ändra på den machokultur som genomsyrar många arbetsplatser. Det anser Jaqueline "Jackie" Lenander, 29 år, som jobbar som kock i Malmö.
-
”Metoo är en väckarklocka för arbetslivet"
Sexuella trakasserier • Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har kallat Metoo-kampanjen ett efterlängtat kvinnovrål. Under fredagen träffade hon och jämställdhetsminister Åsa Regnér arbetsmarknadens parter för att diskutera vad som kan göras för att förebygga sexuella trakasserier i arbetslivet.
-
Så förändras jobben med ökad e-handel
Fokus • Vi handlar allt mer på nätet, vilket har förändrat arbetsmiljön i handeln. Små butiker som är paketombud har fått nya arbetsvillkor och utanför städerna brer varulagren ut sig.
-
Hur kan man tycka att arbetsmiljö är tråkigt?
Krönika •
-
Jobbet vanligaste platsen för hot och våld
Fokus • Det sker mer hot och våld på jobbet än det gör på gatan eller i hemmet. Värst drabbad är vård och omsorg. Andra utsatta branscher är handel, transport och utbildning. Men det går att jobba förebyggande. Enligt kriminologen Sofia Wikman sker inte lika många incidenter på arbetsplatser med rimlig arbetsbelastning och god trivsel.
-
App ska motverka härskartekniker
Sexuella trakasserier • Forum för genusvetenskap på Mittuniversitetet har tagit fram en app som ska motverka härskartekniker och sexuella trakasserier på jobbet. En prototyp av appen testas just nu och tanken är att den ska lanseras i början av 2018.
-
Hälften av svenskarna läser jobbmejl på semestern
IT • Fler och fler har tillgång till internet på jobbet, men det är stora skillnader mellan hur ofta olika yrkesgrupper använder det, enligt en ny kartläggning. Förvånande nog är det de yngsta i arbetslivet som använder internet på jobbet minst.
-
Anställda hotas via privata konton i sociala medier
Hot och våld • Att utsättas för hot och kränkningar på sina privata konton i sociala medier blir allt vanligare. Anställda inom rättsväsendet samt på Kronofogdemyndigheten är exempel på utsatta yrkesgrupper.
-
Så kan skolan hantera arga föräldrar
Arbetsklimat • Föräldrar som ifrågasätter skolarbetet, kräver högre betyg för sitt barn eller som ser solsemestern i februari som en rättighet har blivit ett allt större arbetsmiljöproblem i skolan. I synnerhet i välbärgade områden. På Brevik skola i Tyresö förebyggs problemet genom tydlighet kring föräldrars respektive pedagogers ansvar.
-
Byggcheferna vill stoppa machokulturen i branschen
Sexuella trakasserier • Byggbranschen behöver metoo-rörelsen. Det anser Kajsa Hessel, ordförande för branschföreningen Byggcheferna där många kvinnliga medlemmar vittnar om sexuella trakasserier. Hon hoppas på en kulturförändring i branschen.
-
Ingen quick-fix att motverka sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Både arbetsgivare och fack inom scenkonsten har reagerat starkt på uppropet där 581 kvinnliga skådespelare vittnat om sexuella trakasserier. Teaterförbundet ska göra enkätstudie bland sina medlemmar och Almega anordnar en seminarieserie på temat. Men att förändra kulturen är ingen quick fix, betonar Mikael Brännwall, vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst.
-
Sexuella trakasserier i fokus på Arbetsmiljöriksdagen
Sexuella trakasserier • Använd kraften i metoo-rörelsen för att förnya arbetsmiljöarbetet. Den uppmaningen gav arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson när hon talade på Arbetsmiljöriksdagen.
-
Arbetsmiljöintresserade och forskare möts på Gilla Jobbet
Kompetens • Digital arbetsmiljö och stressförebyggande arbete. Det är några teman på det kostnadsfria arbetsmiljöeventet Gilla jobbet i Stockholm som invigdes under torsdagen.
-
Christian Forsman – arbetsplatsens väktare
Uppdrag • Rolig, men galen. Så beskriver bartendern och skyddsombudet Christian Forsman restaurangbranschen. Tuffa arbetsvillkor och machoattityder tillhör baksidorna. Men det går att förändra. Grunden är att öka kunskapen om arbetsmiljöfrågor, anser han. Då kommer mycket annat av sig själv.
-
Hur stressad var du förra tisdagen?
Krönika •
-
Brännskador vanligaste olyckan i restaurangbranschen
Arbetsolyckor och arbetsskador • Den vanligaste arbetsolyckan inom handel och restaurang är ett fall eller en brännskada. Och även om sjukskrivningarna är färre där än i andra branscher så ökar de psykiska diagnoserna.
-
Unga företagare vill få oss att må bättre på jobbet
Innovationer • Fyra 19-åriga företagare i Leksand har utvecklat en app som ska förenkla arbetet med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Dålig arbetsmiljö på ett sommarjobb i gymnasiet ledde till att de fick idén.