Hoppa till huvudinnehållet
Hot och våld

Anställda hotas via privata konton i sociala medier

Att utsättas för hot och kränkningar på sina privata konton i sociala medier blir allt vanligare. Anställda inom rättsväsendet samt på Kronofogdemyndigheten är exempel på utsatta yrkesgrupper.

En färsk  rapport från Amnesty International visar att 29 procent av kvinnorna i Sverige blivit utsatta för trakasserier eller kränkningar på nätet. 39 procent av dessa har fruktat för sin säkerhet och 58 procent har drabbats av oro eller panikattacker efter händelsen. Undersökningen bygger på en webbenkät där totalt 4 000 kvinnor i 8 länder i åldrarna 18-55 år deltagit.

– Vi vet redan att kvinnohat och trakasserier frodas på sociala medier, men det undersökningen visar är hur oerhört allvarliga konsekvenserna blir för de kvinnor som utsätts, säger Katarina Bergehed, sakkunnig i kvinnors rättigheter på Amnesty Internationals svenska sektion i en kommentar.

Sociala medier har gjort det betydligt enklare att kartlägga individer, deras vänner och familj. Ett växande problem är att anställda blir hotade i jobbet via sina privata konton i sociala medier. En ny rapport från fackförbundet Jusek visar att anställda inom rättsväsendet, polisen samt Kronofogdemyndigheten hör till de mest utsatta yrkesgrupperna. De flesta hot sker per telefon eller genom direktkontakt. Andelen hot som skickas via brev har minskat markant. Hot via sociala medier eller internet utgör fem procent av alla fall.

Vian Tahir, utbildare och föreläsare om hot i sociala medier, anser att svenska arbetsgivare inte har tillräcklig beredskap för att hantera näthat.

– Det är allt för många organisationer och företag som är yrvakna när situationen dyker upp, säger hon till tidningen Karriär.

TIPS

Så skyddar du ditt privatliv på Facebook

  • Begränsa vilka som kan se dina inlägg: Välj inställningar på den lilla neråt-pilen längst upp till höger på Facebooks startsida. Klicka därefter på Sekretess i menyn till vänster på sidan. Om du väljer "vänner" kan bara dina vänner på Facebook se det du publicerar.
  • Om din vän-lista är öppen kan vem som helst gå in och hitta bilder på dig eller information om dig som dina vänner har publicerat. I sekretess-inställningarna kan du välja att din vän-lista inte ska ses av någon annan än dig själv.
  • Under Sekretess kan du även göra en inställning så att dina kontaktuppgifter (mejladress, telefonnummer) bara är tillgängliga för dina vänner.
  • Ta bort personlig information om dig själv som t.ex. familjerelationer och bostadsort. Görs på din personliga sida under fliken "Om" i den övre menyn.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Hot och våld

Senaste om Mer om arbetsmiljö