App checkar hur personalen trivs
Publicerat 2 februari 2017
Glöm den årliga medarbetarundersökningen. Nu finns en app där chefer och hr-personal löpande kan ställa verksamhetsanpassade frågor till de anställda. Svaren kan användas för att fånga upp arbetsmiljöproblem eller driva förändringsarbete.
Traditionella medarbetarundersökningar är långsamma, fyrkantiga processer som främst används för att ställa en diagnos, anser Caroline Fjellner en av grundarna till appen &frankly.
– Varför ska man lyfta fram medarbetarnas engagemang bara en gång om året? Det borde lyftas fram löpande i verksamheten, säger hon.
Appen och tillhörande webbplattform kan användas för att skapa förändringar i verksamheten eller få igång en dialog med medarbetarna.
– Det är ett flexibelt sätt att jobba. Man kan ha några frågor som man ställer varannan månad. Sedan kan man ställa frågor utifrån vilka behov man har. Har man problem med stress kan man jobba med det.
Svaren, som är anonyma, rapporteras automatiskt i realtid vilket gör att chefen kan agera direkt på resultaten. Medarbetarna kan i sin tur se hur de svarat över tid och få en bild av sitt engagemang.
Appen kan även användas för att trigga igång beteenden och stärka företagskulturen, till exempel genom att fråga "har du gett någon feedback i dag?". Och jobbar man i team går det att ställa frågor utifrån de specifika utmaningar man har.
– En gruppchef som har ett team på 10 medarbetare kan lägga in en fråga. I dag jobbar många också decentraliserat och på distans. Då är det ett bra sätt att hålla kontakt, säger Caroline Fjellner.

Krister Zeidler
Mer om Verktyg och produkter
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
-
Företagshälsovården får uppdaterade riktlinjer
Verktyg och produkter • Snart finns uppdaterade riktlinjer som hjälper företagshälsovården att ge sina patienter råd och behandling som baseras på beprövad forskning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.