Arbetslivet kan lära av skolan
Publicerat 15 augusti 2017
Arbetslivet har mycket att lära av skolan när det gäller att förebygga mobbning. Det anser Carolina Engström, tillförordnad generalsekreterare på organisationen Friends som i dagarna släppt en rapport om mobbning.
Var fjärde elev har blivit utsatt för kränkningar från en annan elev det senaste året, enligt Friends rapport där drygt 43 000 barn och unga från förskoleklass till nian deltagit. Tjejer är något mer utsatta än killar. Tio procent har utsatts för regelrätt mobbning. En siffra som legat ganska konstant de senaste åren, enligt Carolina Engström.
– Däremot finns nätet som en ny arena för mobbning. Det innebär inte att fler barn mobbas men den som redan blir kränkt i skolan blir det också via nätet, säger hon.
Lärarbristen och den pressade arbetssituationen i skolan tror Carolina Engström på sikt kan göra att mobbningen ökar. Lärarna hinner inte vara med barnen på rasterna i den utsträckning som kanske behövs. Lagstiftningen har skärpts mycket de senaste åren när det gäller skolans ansvar för mobbning. Carolina Engström anser att arbetslivet kan lära mycket från skolan när det gäller att förebygga mobbning.
– Det handlar om att kartlägga och våga ställa obekväma frågor. Finns det exempelvis grupperingar på jobbet som utesluter vissa? Sen går det att göra mycket vid introduktion av nya medarbetare. Den som är ny kan få en fadder och man kan bjuda in till gemensam fika på jobbet till exempel. I skolan jobbar man mycket med att eleverna ska känna sig trygga och det kan man också ta efter i arbetslivet. Som chef handlar det om att skapa en trygg, kreativ och tillåtande miljö där man får göra fel.
Vartannat avhopp från gymnasiet är kopplat till mobbning enligt siffror från Friends. Något som får negativa konsekvenser även i arbetslivet enligt Carolina Engström.
– Människor som mobbats i skolan löper större risk att utsättas igen. Tilliten till andra människor skadas och man kan få det svårt socialt. På jobbet kanske man uppfattas som avig och sur.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Mobbning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.
-
Fem sätt att bemöta härskartekniker
Så gör du • Härskartekniker skadar trivsel och produktivitet. Forskaren Annakarin Nyberg tipsar om hur du kan bemöta dem på bästa sätt.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.