Bild: Marianne Zetterblom
Arbetsmiljöintresserade och forskare möts på Gilla Jobbet
Publicerat 26 oktober 2017
Digital arbetsmiljö och stressförebyggande arbete. Det är några teman på det kostnadsfria arbetsmiljöeventet Gilla jobbet i Stockholm som invigdes under torsdagen.
Lite drygt 1 300 arbetsmiljöintresserade, chefer, skyddsombud och HR-anställda samlades på torsdagen på Folkets hus i Stockholm för att lyssna till forskare och experter berätta om det senaste inom arbetsmiljö.
Besökarna kan välja mellan totalt 24 seminarier uppdelade på fyra teman; hur skapar vi en sund och säker arbetsmiljö för alla åldrar, hur visar vi nyttan med god arbetsmiljö, hur kan man jobba hälsofrämjande samt hur skapar vi en bra digital arbetsmiljö?
Cecilia Berlin, forskare vid institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers, invigningstalade. Hennes föreläsning handlade bland annat om hur vi kan skapa arbetsplatser där alla kan prestera på topp oavsett ålder eller fysiska förutsättningar.
– Ett gott exempel är biltillverkaren BMW som i en av sina fabriker skapat en produktionslina anpassad för en genomsnittsålder på 47 år. Man har dragit ner tempot något och ökat styrkan på belysningen. Det blev så framgångsrikt att den linan fick högre produktivitet än den där yngre personer arbetade, sa hon.
Under invigningen delades även stipendiet Utmärkt arbetsmiljöuppsats ut för femte året i rad. Stipendiet går till studenter på ingenjörsutbildningar och samhällsvetenskapliga utbildningar. Syftet är att väcka intresse för arbetsmiljöfrågor.
– Vi vill att fler studenter så tidigt som möjligt, kanske redan innan man kommer ut i arbetslivet, förstår arbetsmiljöns betydelse. Med dessa utmärkelser vill vi även uppmuntra till forskning inom arbetsmiljöområdet, säger Maria Schönefeld vd på Prevent som tillsammans med AFA Försäkring delar ut stipendiet.
Utmärkt arbetsmiljöuppsats gick i år till Simon Küth, som läst vid psykologiska institutionen på Umeå universitet samt till Anders Jimgren och Johan Karlsson, som läst utbildningen Design och produktutveckling på Chalmers.
Gilla Jobbet arrangerad av arbetsmarknadens parter i samarbete med AFA Försäkring, Prevent och Sunt Arbetsliv. Under våren fortsätter Gilla jobbet med regionala evenemang i Malmö, Göteborg, Falun och Umeå.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kompetens
-
Polarbröds ledningsgrupp tog hjälp av studenter
Chef • Polarbröd bad en grupp studenter att komma med input på sin verksamhet. Det gav företaget nya idéer och en ny syn på verksamheten. Och studenterna fick med sig betydelsefull operativ kunskap på vägen ut i arbetslivet.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Det kändes som att jag var en majbrasa”
Krönika •
-
Laffas känsla för snö
Bildreportaget • Det är tidig lördagsmorgon och ljuskäglorna från en ensam pistmaskin rullar över Åreskutans brant. Lars ”Laffa” Mattsson tillhör en liten yrkesgrupp vars arbetsinsats sällan uppmärksammas men som dagligen uppskattas av glada skidåkare.
-
Distansarbete kan bli en stressfälla
Hybridkontor • En ny undersökning visar att distansarbete, tvärtemot vad många tror, kan leda till mer stress. I varje fall för den grupp som arbetar mer än halva tiden på distans.