Brännskador vanligaste olyckan i restaurangbranschen
Publicerat 23 oktober 2017
Den vanligaste arbetsolyckan inom handel och restaurang är ett fall eller en brännskada. Och även om sjukskrivningarna är färre där än i andra branscher så ökar de psykiska diagnoserna.
Många unga har sitt första jobb i en butik eller på en restaurang. Och hela 30 procent av dem som jobbar inom handel och restaurang är 25 år eller yngre. Nu har AFA Försäkring tittat på hur det ser ut med arbetsolyckor och sjukfrånvaro i två branscher som har färre långa sjukfall än övriga yrkesgrupper på arbetsmarknaden. De har sett både goda nyheter och orosmoln.
I rapporten "Arbetsolyckor och sjukfrånvaro bland handels- och restauranganställda" presenterar de statistik om de vanligaste och de mest allvarliga arbetsolyckorna liksom orsakerna till sjukfrånvaro.
Inom handeln är det fallolyckorna som är vanligast. Den som klättrar på stegar eller stolar för att plocka ner kartonger och plagg från hyllor löper en risk. Likaså kan man snava på något som ligger på golvet. Däremot är det fortfarande hot, våld och rån som är den allvarligaste händelsen inom handeln och som leder till både psykiska och fysiska besvär och sjukskrivning. Men det finns hopp för branschen.
– Vi kan se att andelen hot, våld och rån blivit färre inom handeln sen 2010. Det beror på en minskad hantering av kontanter. För hela arbetsmarknaden ligger genomsnittet av antal hot och våld ganska konstant, säger Anna Weigelt som är analyschef på AFA Försäkring.
Och antalet allvarliga olycksfall i handeln var 2 per 1000 sysselsatta. I jämförelse med 2,5 för hela arbetsmarknaden. Alltså något lägre.
I restaurangbranschen var både den vanligaste och den mest allvarliga arbetsolyckan densamma - nämligen brännskada från ugnar, spisar och stänk från varm olja. Näst vanligast var fallolycka på hala golv. Och om antalet olyckor är 2,5 per 1000 sysselsatta för övriga arbetsmarknaden var den i snitt 3,3 för restauranganställda, alltså något högre.
Vad det gällde de långa sjukfallen är de betydligt lägre inom handel och restaurang än för andra yrkesgrupper. Men för de som är sjukskrivna mer än nittio dagar är det två diagnoser som står för 70 procent av sjukskrivningarna - fysisk belastning och psykisk sjukdom. Och statistiken visar på en ökning av de långa sjukfallen.
– Ökning av antalet långa sjukfall per tusen sysselsatta har ökat över tid och där är ökningen som störst bland åldersgruppen16 till 25 år. Den ökningen utgörs till stor del av psykiska diagnoser, säger Therese Ljung som är analytiker på AFA Försäkring.
Under lång tid har de fysiska belastningsskadorna varit den största orsaken till sjukskrivning inom både handel och restaurang, Men rapporten visar att sedan 2014 har psykiska diagnoser blivit den vanligaste orsaken inom handel, medan den fysiska belastningen fortsatt är den största orsaken till sjukskrivning inom restaurangbranschen.

Gerd Eriksson
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Karpaltunnelsyndrom orsakas ofta av jobbet
Arbetsolyckor och arbetsskador • För fyra av tio som får karpaltunnelsyndrom går det att hitta orsaker i arbetet. Men det går att förebygga risken att drabbas med till exempel pauser och vila.
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?