Egenanställningar ökar
Publicerat 23 februari 2017
Antalet egenanställda har ökat de senaste åren. Fenomenet börjar nu sprida sig till andra branscher än kultur och media, visar en rapport från tankesmedjan Futurion.
Egenanställning innebär att en person utför arbete på uppdrag utan att ha F-skattesedel. I stället fakturerar man genom ett egenanställningsföretag som också sköter inbetalningarna av skatter och avgifter. I dag är nästan 20 000 personer egenanställda varav de flesta kombinerar egenanställningen och har ett annat arbete i grunden.
– Vad man behöver undersöka mer är varför man väljer att vara egenanställd. Är det för att testa en hobbyidé eller är det för att få in en fot på arbetsmarknaden? Eller är det ett krav från arbetsgivaren? Det frågar sig Ann-Therese Enarsson, vd för Futurion, TCO-förbundens tankesmedja för framtidens arbetsliv.
En rapport från Futurion visar att egenanställningarna började öka 2010 då allmän visstid infördes som en ny anställningsform. De flesta är unga, mellan 25 och 35 år, och arbetar främst inom kultur och media.
– Men vi ser nu att det sprider sig i fler kategorier. Även inom vård och omsorg börjar egenanställningarna ta fart.
De flesta som väljer anställningsformen gör det för att slippa det administrativa arbete som eget företag för med sig, samtidigt som de kan styra över sin tid.
Men en risk med anställningsformen är att man hamnar utanför socialförsäkringssystemet och varken får rätt till a-kassa eller sjukpenning. Ofta avgörs det från fall till fall vem som har rätt till ersättning. Det är även oklart vad som gäller för de egenanställdas arbetsmiljö.
– Det är en av gråzonerna eftersom det inte är tydligt var ansvaret för arbetsmiljön ligger, säger Ann-Therese Enarsson.
Utvecklingen i omvärlden pekar på att egenanställningarna kommer att fortsätta öka. I USA räknar man med att närmare hälften av arbetskraften kommer att vara frilansar 2020.

Krister Zeidler
Mer om Generationer
-
Han vill peppa till karriärbyte mitt i livet
Generationer • Många tror att det är för sent att utvecklas i karriären efter 40. I sin nya bok visar Nicolas Jacquemot hur man kan bryta gamla föreställningar och hitta nya vägar.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.