Flest distansarbetare i Norden
Publicerat 22 mars 2017
Danmark, Sverige och Nederländerna ligger i topp inom EU när det gäller distansarbete. I Italien, Ungern, Tyskland och Grekland däremot är det mindre vanligt. De som på regelbunden basis distansarbetar hemifrån mår bättre än de som distansjobbar från olika platser, visar en ny rapport.
Den internationella arbetsorganisationen ILO har tillsammans med Eurofond tittat på i vilken utsträckning arbetstagare i olika länder använder ny teknik för att jobba på distans. Resultatet presenteras i rapporten. "Working anytime, anywhere".
Studierna gjordes i tio av EU:s länder och i snitt var det 17 procent av arbetskraften som arbetade på distans. Men de faktiska skillnaderna länderna emellan var stora, spannet gick från 2 till 40 procent.
– Det beror på ländernas tekniska och ekonomiska utveckling. Men det handlar också om arbetskultur och ledarskap - i projektorganisationer är distansarbete mer vanligt. Möjligheten till flextid är också en del. Sammantaget kan man säga att i länder där de här faktorerna inte är utvecklade, som i Central- och Västeuropa, är det färre som jobbar på distans, säger Oscar Vargas på Eurofond som är en av författarna till rapporten.
Rapporten visar också att det är skillnad i välmående mellan de som jobbar hemifrån regelbundet och de som sitter på många olika platser. De som jobbar hemifrån regelbundet upplever bättre balans mellan arbete och fritid än de som jobbar från olika platser. När det gäller yrkesgrupper är det vanligare att säljare och kontorspersonal jobbar på distans än andra. Experter och chefer distansarbetar mer än andra anställda. Män jobbar oftare på distans från olika platser utanför kontoret, medan kvinnor jobbar oftare distansarbetar hemifrån.
När arbetstagarna fick skatta fördelarna med distansarbete var det att slippa pendla, bättre balans mellan arbete och fritid, självbestämmande och ökad flexibilitet. Nackdelarna var fler arbetstimmar och att gränsen mellan arbete och fritid blev otydlig och ledde till mer stress.
Om tio år tror Oscar Vargas att ännu fler anställda kommer att arbeta på distans.
– Nästa generation kommer att vara van vid den nya tekniken och kan hantera sin tid bättre var de än jobbar, säger Oscar Vargas.
Ladda ner rapporten "Working anytime, anywhere
Distansarbete inom EU
Länder där distansarbete är vanligt:
Siffrorna anger antal anställda i procent som arbetar på distans
- Danmark, 37 %
- Sverige, 33 %
- Nederländerna 30 %
Länder där distansarbete förekommer i viss mån:
- Storbritannien, 26 %
- Frankrike, 25 %
- Finland, 24 %
Länder där distansarbete är ovanligt:
- Tyskland, 12 %
- Grekland, 9 %
- Italien, 7 %
Margareta Edling
Mer om Arbetstid
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Planera smartare i höst
Arbetstid • Hösten är ett perfekt tillfälle för att skapa bättre vanor. Effektivitetsexperten Petra Brask tipsar om hur man kan planera smartare och få tid och ork över till annat än jobb.
-
Det säger forskningen om arbetstidsförkortning
Arbetstid • Kortare arbetsvecka med bibehållen lön är drömmen för många. Och forskning inom området visar att den upplevda hälsan förbättras vid arbetstidsförkortning. Däremot påverkas inte den faktiska hälsan eller sjuktalen till det bättre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.