Hot får kvinnliga journalister att vilja sluta
Publicerat 19 april 2017
Var tredje kvinnlig ledarskribent, krönikör, chefredaktör och kommentator inom dagspressen funderar på att sluta med journalistik på grund av de trakasserier de utsätts för. Det visar en studie som branschorganisationen Tidningsutgivarna gjort tillsammans med nätverket Klara K.
Det är bransch- och arbetsgivarorganisationen Tidningsutgivarna (TU) och nätverket Klara K som med hjälp av Kantar Sifo, undersökt i vilken utsträckning kvinnliga journalister vid landets 163 dagstidningar utsatts för trakasserier och hot de senaste 12 månaderna. Hela 72 procent har svarat att de blivit hotade och trakasserade. Hot om att bli trakasserad på sin arbetsplats eller privat liksom hot om sexuellt våld är vanligast. 66 procent har fått nedsättande kommentarer om sitt kön och 68 procent om sitt utseende.
– Nu är det viktigt att regeringen följer de uppmaningar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nyligen presenterade i sin rapport om mediernas säkerhet. Man behöver avsätta reella resurser för att bland annat se över hot och trakasserier mot medier, men också arbeta fram skyddsstrategier för journalister, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för TU i en kommentar.
För ungefär hälften av de utsatta har hoten lett till rädsla och oro. 22 procent säger att hoten inneburit att de avstått från att bevaka vissa samhällsfrågor. En av tre, 34 procent, uppger att de funderat på att helt sluta med journalistik på grund av trakasserierna.
Drygt hälften anser att mängden hot och trakasserier ökat de senaste tre åren. 54 procent anser att de blivit grövre under samma tidsperiod. Även en undersökning som SVT:s Kulturnyheterna gjort visar att hoten mot svenska journalister ökar. Bara den senaste månaden har reportrar mordhotats och trakasserats i sina hem till följd av granskningar av näthat skriver SVT.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Hot och våld
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.