Hot och våld allt vanligare på bibliotek
Publicerat 2 oktober 2017
Personal som misshandlas av besökare eller som hotas när de inte beställer "rätt" böcker. En ny rapport om arbetsmiljön på bibliotek visar att hot och våld blivit ett allt vanligare inslag i vardagen.
Det är fackförbundet DIK, som bland annat organiserar bibliotekarier, som frågat cirka 1 300 biblioteksanställda om hot och våld i arbetsmiljön. Och bilden som framkommer är att biblioteken blivit en allt stökigare plats. Över hälften av de som svarat upplever att hoten ökat de senaste två åren och 64 procent har blivit aggressivt bemötta av besökare.
– Vi ser att den ökande sociala oron i samhället flyttar in på biblioteken. Det är ett av få ställen som fortfarande är gratis och öppna för alla. Och när fler människor inte har någonstans att ta vägen går de dit. Det kan vara människor som inte har något hem, som har drogproblem, psykiska problem eller ungdomar som inte har någonstans att vara, säger Anna Troberg, förbundsordförande för DIK.
Men det är inte bara allmänt stökiga besökare som påverkar de anställda. Det har också blivit vanligare att biblioteksanställda hotas på grund av inköp de gör – eller inte gör. Hoten är ofta politiskt färgade.
– I vårt demokratiska uppdrag ligger att verka för fri åsiktsbildning och bibliotekarierna gör representativa urval så att alla typer av åsikter får plats på biblioteket. Men när det kommer in krafter som genom hot vill påverka det här arbetet är det inte bara ett jättestort arbetsmiljöproblem, det är också ett hot mot vår demokrati.
Ett bibliotek med erfarenhet av hot och våld finns i Sandviken. Här misshandlades en av de anställda i somras. En besökare slängde en dator i golvet, en anställd grep in och blev nedslagen. Efter det skärptes rutinerna kring hot och våld, inte minst vid introduktion av nyanställda och vikarier.
– Jag håller med om att samhällets problem flyttar in i biblioteken och det är på sätt och vis oundvikligt. Vi är ju en öppen lokal. Vi kan förebygga och skriva hur många dokument som helst, men i slutändan är det en fråga om ekonomi. En prioriteringsfråga om allt från väktare, till fler fritidsgårdar eller resurspersonal i skolorna, säger bibliotekschefen Peter Hirseland.
Enligt honom är det största problemet just nu ungdomar som inte har någonstans att ta vägen. Men han vill inte se problemet som ett enskilt "biblioteksproblem".
– Det är ett samhällsproblem, och när samhället har problem och märks det på biblioteken. Så man kan inte plocka ut biblioteket som en enskild aktör i den diskussionen, säger han.
Carin Hedström
Mer om Hot och våld
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.