Hoppa till huvudinnehållet
Krönika

Hur kan man tycka att arbetsmiljö är tråkigt?

Framför mig sitter tjänstemän från ett företag. De är mikroskopiskt intresserade av ämnet arbetsmiljö och är säkra på att det blir en heldag om vikten av höj- och sänkbara skrivbord. De har hört allt, sett allt, vet allt. Ändå ska de tvingas lyssna på mig hela dagen medan viktig tid slösas och missade samtal staplas på hög i telefonen. Arbetsmiljö som endast är intressant för antingen paragrafryttare eller mesar som inte vill få något gjort utan bara vill gräma sig över allt farligt här i världen. Till råga på allt är de fjättrade i hästskosittning för att kunna se varandra samtidigt.

Jag håller alltså utbildningar i ämnet arbetsmiljö och jag ska förklara varför jag trivs så bra med det. Den vanligaste kommentaren som jag får på utvärderingarna efter mina utbildningar är "hon gjorde ett tråkigt ämne intressant". Arbetsmiljö är tydligen erkänt tråkigt enligt gemene man och kvinna. Det är konstigt då arbetet är en så oerhört stor del av vårt liv, rent tidsmässigt är det faktiskt en tredjedel av dygnets timmar i ca 45 år. Hur kan då arbetsmiljön, alltså den omgivning vi är i på arbetet, vara ointressant och rentav tråkig?

Ok, jag fattar att själva lagstiftningen kanske inte är så rolig. Ingen normalt funtad människa tycker att paragrafläsning är definitionen på kul. Men, håll med om att det vi gör på arbetet och hur vi är mot varandra på arbetet påverkar oss. Om jag frågar nämnda tjänstemän om vad en bra arbetsmiljö är så vet de precis. Det ska vara trevliga kollegor, trygga och stimulerande arbetsuppgifter, gott kaffe och inga IT-problem. Och i samma andetag berättar de indirekt om sina utmaningar.

Arbetsmiljö handlar om att orka och vilja i längden. I 45 år formas du av de arbetsplatser du är på och det är omöjligt att inte påverkas av kulturen som råder där. Den kan göra dig till en öppen, glad och harmonisk person. Den kan också göra dig till en arrogant, aggressiv och trasig person vars enda mål är pensionen eller två veckors all inclusive på en semesterort långt bort. Arbetsmiljön påverkar alltså vilka människor vi blir och det är fascinerande. För vi människor är samhället, alltså påverkar vår arbetsmiljö samhället.

Trots hästskosittning brukar deltagarna snabbt bli engagerade. Det brukar räcka med att be dem berätta om sin egen arbetsmiljö så är de med. Och jag kan lova att de snabbt ser utmaningarna och vill förändra ett och annat i sin arbetsmiljö. Och då handlar det inte om att byta till ett höj- och sänkbart skrivbord.

MER OM

Sara Ekenstedt

Sara Ekenstedt är konsult och föreläsare inom hållbar utveckling, som vill hjälpa organisationer att släppa känslan av krav och istället hitta sin väg mot hållbarhet på ett lustfyllt och meningsfullt sätt.

Mer om Krönika

Senaste om Mer om arbetsmiljö