Många konstnärer diskriminerade
Publicerat 14 mars 2017
Diskriminering är vanligare bland konstnärer än i andra yrkesgrupper. Det visar en rapport från Konstnärsnämnden om arbetsmiljön inom kultursektorn.
Totalt svarar 25 procent att de utsatts för diskriminering det senaste året. För övriga arbetsmarknaden ligger siffran på 10 procent. Kön är den vanligaste grunden för diskriminering följt av ålder och etnisk tillhörighet. Det visar en enkätstudie där totalt 1 859 kulturutövare verksamma inom bildkonst, litteratur, musik, dans, teater och film ingår.
Konflikter med kollegor och chefer är också vanligare bland konstnärer än i andra yrkesgrupper. Totalt anger 39 procent av konstnärerna att de varit i en konflikt senaste året. Jämför man med arbetsmarknaden i stort är det 25 procent som varit i konflikt med en chef och 32 procent som varit i konflikt med en kollega.
Den ekonomiska press som många konstnärer lever under leder till stress och psykisk belastning enligt rapporten.
– Det här leder i sin tur till mindre motståndskraft i förhållande till andra svårigheter och belastningar i yrket som diskriminering, trakasserier, hot och våld, säger Ann Larsson Konstnärsnämndens direktör, i en kommentar.
Men trots vissa arbetsmiljöproblem visar enkäten att konstnärer känner en jämförelsevis stor lust inför sitt arbete.
– Det får anses vara en förklaring till att man ger sig in i en så osäker och på många sätt utsatt yrkesroll, säger Ann Larsson.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Diskriminering
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.
-
Utrikesfödda har sämre arbetsmiljö
Mobbning • Utrikesförra upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Dubbelt så många uppger att de utsatts för kränkande särbehandling på jobbet.
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.