”Metoo är en väckarklocka för arbetslivet"
Publicerat 8 december 2017
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har kallat Metoo-kampanjen ett efterlängtat kvinnovrål. Under fredagen träffade hon och jämställdhetsminister Åsa Regnér arbetsmarknadens parter för att diskutera vad som kan göras för att förebygga sexuella trakasserier i arbetslivet.
– Vi fick ett enormt gensvar från alla parter. De behöver inte väckas utan är redan på banan. Man tar det här med stor seriositet. Många vittnade om en befrielse att det äntligen lyfts på locket. Nu finns en möjlighet att göra något på riktigt, sa Ylva Johansson på en pressträff efter mötet.
Hon ser på Metoo-kampanjen som en väckarklocka för arbetslivet.
– Det är alldeles uppenbart att det inte görs tillräckligt på arbetsplatserna. Det finns en brist på systematik när det gäller att hantera sexuella trakasserier men också en tystnadskultur som kanske ändras nu, sa hon.
Ylva Johansson sa att ökade medel för att fortbilda skyddsombud skulle kunna vara ett sätt att förbättra hanteringen av sexuella trakasserier i arbetslivet. När det gäller lagar och regler anser hon att det redan finns bra regelverk för att arbeta med frågan. Som exempel nämnde hon föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö samt den skärpta diskrimineringslagstiftning som börjar gälla från 1 januari nästa år.
Men på Svenskt Näringsliv, som företräder 60 000 företag, tror man inte att det är fler regler som arbetsgivarna behöver för att kunna jobba med problemet utan snarare djupare kunskap och bättre verktyg.
– Vi ska fortsätta trumma på med kunskap och utbildningar och ge arbetsgivarna lättillgängliga verktyg. Alla på en arbetsplats ska veta att chefen kan hantera de frågorna och känna sig trygga med att säga ifrån, säger Anna Bergsten som är arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv.
Hon tror att metoo har fört med sig ett öppnare samtalsklimat vad det gäller sexuella trakasserier över lag. Flera medlemsorganisationer inom Svenskt Näringsliv har upplevt ett ökat tryck från företagen att vilja diskutera ämnet.
– Att förhindra sexuella trakasserier på arbetsplatsen är till stora delar en ledarfråga, därför behövs det goda och bra chefer. Vi har en viktig roll i att stötta och hjälpa dem att jobba systematiskt och förebyggande, även om många av dem redan gör det säger Anna Bergsten.
Hon säger att det också finns lovvärda initiativ i samband med metoo, som uppropet "#nolltolerans" som startats av Visita - arbetsgivarna i besöksnäringen, för att anställda, praktikanter och inhyrd personal ska ha en arbetsmiljö fri från trakasserier och kränkande särbehandlingar.
På LO, som är det samlande organet för 14 fackförbund, har man varit medveten om att det förekommer sexuella trakasserier i arbetslivet och jobbat aktivt med det.
– Alla upprop nu visar att det funnits ett stort mörkertal vad det gäller sexuella trakasserier på arbetsplatserna. Det positiva med att många träder fram är att det inte längre går att säga att det är ett undantag eller en enstaka händelse, säger Malin Wreder som är enhetschef på LO.
Precis som Anna Bergsten från Svenskt Näringsliv anser hon att regelverken som finns sannolikt är tillräckliga. Nu handlar det om att se till att se till att de efterlevs. Och även om arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar måste också fackförbunden vara på tårna, det handlar om att utbilda både skyddsombuden och andra förtroendevalda så att de kan driva på arbetet.
– Vi behöver förstärka och förtydliga de här frågorna på flera olika sätt, hur är vi inte klara med än, säger Malin Wreder.
Både Anna Bergsten och Malin Wreder säger att det är viktigt att samarbeta i den här frågan och de gör det i den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent som har konkreta tips om chefens ansvar, om att jobba förebyggande och hur man skapar en inkluderande arbetsplats.
Gerd Eriksson
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sexuella trakasserier
-
Andelen som utsatts för sexuella trakasserier minskar inte
Sexuella trakasserier • Lika många yrkesverksamma är utsatta för sexuella trakasserier som under Metoo-hösten 2018, enligt rapporten Trakasseribarometern.
-
Här är alla lika viktiga
Arbetsmiljöarbete • Hierarkier och traditioner är några orsaker till att personal i restaurangbranschen oftare utsätts för trakasserier än i andra branscher. Men det finns undantag.
-
Undersköterskor dåligt förberedda på sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Blickar, tafsande och sexualiserade kommentarer från patienter är vanligt i vården. Men blivande undersköterskor får inte lära sig om sexuella trakasserier under utbildningen, enligt en studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.