Nytt grepp för att sprida arbetsmiljöforskning
Publicerat 31 mars 2017
I tolv korta filmer testar forskaren Samuel West olika jobb samtidigt som han berättar om risker kopplade till respektive yrke. Bakom satsningen står AFA Försäkring som hoppas att nå ut med arbetsmiljöforskning till en yngre målgrupp.
Samuel West, psykolog och doktor i organisationspsykologi, har bland annat testat att jobba som frisör, städare och förskolelärare.
– Jag ser det som ett nytt och enkelt sätt att kommunicera forskningsresultat som annars stannar i den akademiska universitetsmiljön. AFA Försäkring finansierar forskning för 150 miljoner kronor varje år och det är ett ganska stort steg att nå ut med kunskaperna till arbetsplatserna, säger Samuel West i ett pressmeddelande.
Idén att testa yrken och samtidigt lyfta arbetsmiljöfrågor fick Samuel West av tv-serien Dirty Jobs där programledaren testade arbetsuppgifter som att krypa i kloakrör eller rensa fisk.
– När jag såg vilket överflöd av forskningsinformation det finns som inte når dit den ska, tänkte jag att det skulle vara klockrent att prova nya jobb och samtidigt kommunicera resultat från forskning om arbetsmiljö, säger Samuel West.
Projektet fick namnet "Dr West testar yrken" och resulterade i tolv filmer som publicerats på Youtube.
Den arbetsplats som gjorde störst intryck på Samuel West var Samhall som bland annat sköter städningen åt Ikea.
– Av alla arbetsplatser jag jobbade på var de klart bäst på arbetsmiljöarbete. De hade tänkt igenom allt och har koll på kemikalier, arbetsställningar och raster, de har faktiskt koll på allt.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.