Robot som hackas kan bli farlig
Publicerat 16 maj 2017
Säkerheten för maskiner inom tillverkningsindustrin är ofta mycket hög för att inte de som arbetar vid bandet ska skadas. Men när det gäller robotar som är uppkopplade mot nätet missas ofta säkerhetsaspekten, enligt en ny studie.
Robotar blir allt vanligare i arbetslivet och används i dag bland annat vid biltillverkning och inom förpackningsindustrin. Men skillnaden mellan en mer traditionell maskin och en robot är att roboten ofta är uppkopplad mot en programvara på nätet vilket gör att den också blir sårbar för hackerattacker.
Mjukvaruföretaget Trend Micro har tillsammans med Polytechnic University i Milano undersökt 83 000 industriella robotar som var uppkopplade mot nätet. Resultatet visade att 5 100 av dessa var helt öppna- det vill säga det krävdes inga inloggningsuppgifter för att komma åt dem.
Trend Micro har listat risker kopplade till bristande cybersäkerhet. En hackerattack kan till exempel leda till felaktigheter i de produkter som en uppkopplad robot tillverkar. Men långt allvarligare är att en hackad robot skulle kunna bli farlig för robotoperatören.
Sårbarheten när det gäller maskiner som är uppkopplade mot nätet handlar inte bara om robotar poängterar Trend Micro. Begreppet Internet of things brukar användas för att beskriva en teknisk utveckling där allt fler av våra vardagsföremål som hushållsapparater, hissar och sensorer i kläder är uppkopplade mot nätet.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Säkerhet
-
Mental förberedelse kan rädda liv
Säkerhet • Genom att regelbundet prata om flyktvägar, söka skydd och ha grundläggande kunskap i livräddning kan arbetsplatser stärka sin beredskap.
-
Så ska du agera vid pågående dödligt våld
Säkerhet • Fly, sök skydd larma. Det är mantrat att ha i huvudet vid pågående dödligt våld, PDV.
-
Trötthet – en underskattad risk
Sömn • Det finns mycket att vinna på att prata om hur trötthet påverkar prestationen och bygga bort risker i arbetet kopplat till trötthet. Det anser Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.