Så ska den nya arbetsmiljömyndigheten jobba
Publicerat 20 september 2017
Det har länge saknats en organisation för att utvärdera och vägleda arbetsmiljöpolitiken så att den blir mer effektiv. Den funktionen får nu den nya arbetsmiljömyndigheten i Gävle, som också blir ett nav för att samla in, sammanställa och förmedla kunskap och verktyg i arbetsmiljöarbetet.
Myndigheten för arbetsmiljökunskap är något av arbetslivets motsvarighet till SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, men med inriktning mot att utvärdera och analysera villkoren i arbetslivet utifrån vetenskapliga perspektiv.
– Det blir en myndighet som kommer att samarbeta med forskare och andra aktörer i expertteam så att nationella kunskapsbanker kan byggas upp och verktyg tas fram för nyttiggörande av forskningens resultat i praktiken, säger Ewa Ställdal, regeringens särskilda utredare för inrättandet av myndigheten den 1 juni nästa år.
Den nya myndigheten har efterfrågats av bland annat forskare och arbetsmarknadens parter sedan Arbetslivsinstitutet lades ner för tio år sedan. Men till skillnad från Arbetslivsinstitutet kommer Myndigheten för arbetsmiljökunskap inte att bedriva någon forskning eller producera statistik.
– Anledningen till att regeringen har valt att inrätta en ny myndighet är den starka utvärderingsprofilen. Då krävs en oberoende myndighet som står fri och inte är en del av ett forskarkollektiv.
Myndigheten kommer att ha i uppdrag att sprida forskningsresultat och förmedla verktyg i arbetsmiljöarbetet. Den rollen har förutom högskolor och universitet även organisationer som Arbetsmiljöverket, AFA Försäkring, forskningsrådet Forte och Prevent.
– Vi kommer inte ta över deras uppgifter, förutom Arbetsmiljöverkets nationella kunskapsfunktion, utan det handlar om att utifrån en nationell kontaktpunkt utveckla och stärka arbetsmiljöarbetet. Tanken är att den nya myndigheten ska leverera nya kunskapssammanställningar så att arbetsmiljöarbetet hos alla parter kan bygga på ett bättre vetenskapligt underlag som är utvärderat och tillgängligt på nya, moderna sätt, säger Ewa Ställdal, som tidigare varit generaldirektör för Forte.
Myndigheten ska även stödja regeringen i det internationella arbetsmiljöarbetet. Ytterligare ett uppdrag är att arbeta med frågor som rör företagshälsovård.
– Viktiga frågor är bland annat kompetensförsörjning och hur man ska kunna utveckla riktlinjer, verktyg och vägledningar i syfte att få ut bättre effekter av insatser inom företagshälsovården.
Myndigheten för Arbetsmiljökunskap placeras i Gävle och beräknas ha ett 30-tal anställda. Närheten till högskolan och den arbetslivsforskning som bedrivs där är en av fördelarna med lokaliseringen.
– Jag hoppas att vi ska bygga upp en modern myndighet med nya arbetsformer som också kan ge idéer till ny forskning för att möta alla de komplexa utmaningar som finns i samhället just nu kring arbetsmiljöfrågor, säger Ewa Ställdal.
Krister Zeidler
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.