Sexuella trakasserier i fokus på Arbetsmiljöriksdagen
Publicerat 27 oktober 2017
Använd kraften i metoo-rörelsen för att förnya arbetsmiljöarbetet. Den uppmaningen gav arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson när hon talade på Arbetsmiljöriksdagen.
Både Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ägnade en stor del av sina tal på årets Arbetsmiljöriksdag åt sexuella trakasserier.
– Jag kan bara säga att jag älskar den unga generationen som nu vågar säga ifrån. De gör det som vi i min generation inte vågade. Det är ett fantastiskt kvinnovrål, sa en märkbart berörd Ylva Johansson.
Hon påpekade att många av de fall kring sexuella trakasserier som rullats upp i media de senaste veckorna handlat om arbetslivet.
– Det som gör mig allra mest upprörd, faktiskt helt matt, är chefernas agerande. Chefer som negligerat och förminskat de problem som kommit fram. Det är alltid chefens ansvar att se till att sexuella trakasserier inte förekommer på arbetsplatsen och om de gör det ska de omedelbart stoppas, sa Ylva Johansson.
Hon uppmanade till att använda kraften i metoo-rörelsen som en väckarklocka för att förnya arbetsmiljöarbetet.
– Låt det bli som en dragkraft för att få unga människor att engagera sig i arbetsmiljöarbete.
Ylva Johansson har tillsammans med jämställdhetsministern Åsa Regnér, bjudit in arbetsmarknadens parter till ett samtal om hur sexuella trakasserier kan förebyggas i arbetslivet. Enligt Ylva Johansson bygger det på att använda de verktyg och den lagstiftning som redan finns på området.
Det handlar exempelvis om den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) där kränkande särbehandling ingår som en del. Arbetsmarknadsministern hänvisade även till de nya regler om aktiva åtgärder för att förebygga sexuella trakasserier som gäller sen årsskiftet.
Under Arbetsmiljöriksdagen presenterades även den inspektionsinsats som Arbetsmiljöverket gjort på temat "Friska arbetsplatser för alla åldrar". Det är en del av en större kampanj som drivs i samtliga 28 medlemsländer inom EU samt Norge och Island.
Totalt har 1 700 arbetsplatser inom hotell och restaurang, handel, magasinering, kommunikation och konsultverksamhet inspekterats under två veckor. 900 av dessa fick krav på sig.
Hela 58 % av arbetsplatserna saknade rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete. Flest krav fick arbetsplatser inom hotell- och restaurang. Däremot visade inspektionerna att arbetsmiljön inom handeln förbättrats avsevärt de senaste åren. I synnerhet på de större butikskedjorna som har bra rutiner för att förebygga hot och våld och belastningsskador.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sexuella trakasserier
-
Andelen som utsatts för sexuella trakasserier minskar inte
Sexuella trakasserier • Lika många yrkesverksamma är utsatta för sexuella trakasserier som under Metoo-hösten 2018, enligt rapporten Trakasseribarometern.
-
Här är alla lika viktiga
Arbetsmiljöarbete • Hierarkier och traditioner är några orsaker till att personal i restaurangbranschen oftare utsätts för trakasserier än i andra branscher. Men det finns undantag.
-
Undersköterskor dåligt förberedda på sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Blickar, tafsande och sexualiserade kommentarer från patienter är vanligt i vården. Men blivande undersköterskor får inte lära sig om sexuella trakasserier under utbildningen, enligt en studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.