Snickare drabbas av flest byggolyckor
Publicerat 17 mars 2017
Antalet olyckor i byggbranschen har ökat de senaste åren. Snickare är den yrkesgrupp inom bygg som drabbas av flest olyckor, enligt en rapport från AFA Försäkring.
– Sedan 2010 ser vi en stigande kurva av olyckor inom byggbranschen. Samtidigt har sysselsättningsgraden ökat vilket kan vara en förklaring. En annan är nya försäkringsvillkor och att det går lättare att anmäla en olycka i dag jämfört med tidigare, sa Mats Åhlgren, statistiker på AFA Försäkring när han presenterade rapporten.
Yrkesgrupperna inom byggbranschen är bland de mest skadedrabbade på den svenska arbetsmarknaden. Under 2014 inträffade i genomsnitt 2,5 allvarliga olyckor per 1 000 sysselsatta på hela arbetsmarknaden. För yrkena inom bygg var motsvarande siffra 7,7 allvarliga olyckor per 1 000 sysselsatta.
De yrkesgrupper inom byggsektorn som AFA tittat närmare på är betong- bygg och anläggningsarbete, målare, snickare, elektriker och VVS-montörer. Av dessa är det snickare som är mest utsatta. Elektriker är den minst drabbade gruppen.
Den vanligaste olyckstypen är fallolyckor samt olyckor med maskiner och verktyg. Att skära sig är en vanlig olyckstyp.
– Snickare skär sig på knivar och rörmokare när de bär en toalett med trasigt porslin. Vad man skär sig på beror lite på vad man jobbar med. Men skärolyckor får inte sällan allvarliga konsekvenser om man skär av en sena till exempel, sa Mats Åhlgren.
Unga i åldrarna 16-25 år skadar sig betydligt oftare på maskiner och verktyg jämfört genomsnittet. Till exempel är det dubbelt så vanligt att unga skär sig på knivar eller andra föremål. Bristande vana är en förklaring tror Mats Åhlgren.
Den äldsta åldersgruppen, 56-64 år, har 1,5 gånger högre risk att skadas av fallolyckor jämfört med genomsnittet.
– De yngsta har den högsta risken att skada sig men den äldre gruppen har den högsta risken att skada sig allvarligt. Det beror på att konsekvenserna av en fallolycka ofta blir betydligt allvarligare om man är äldre, sa Mats Åhlgren.
Ladda ner rapporten "Arbetsolyckor och sjukskrivningar inom byggbranschen"
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.