Stressigt på landets apotek enligt facket
Publicerat 16 februari 2017
Fackförbundet Sveriges Farmaceuter varnar för att arbetsförhållandena på landets apotek blivit så stressig att patientsäkerheten hotas. I en enkätundersökning uppger varannan farmaceut att stressen riskerar att leda till felexpedieringar.
– Vi är positiva till omregleringen av apoteksmarknaden. Det har lett till bättre öppettider och ökad tillgänglighet för kunderna. Men det har också medfört en mycket stressigare arbetsmiljö, säger Kristina Billberg Fritjofsson, ordförande i Sveriges Farmaceuter.
Enligt Kristina Billberg Fritjofsson har omregleringen gjort att det blivit svårt att rekrytera behöriga farmaceuter till alla de nya apotek som öppnar. Det har lett till att man även måste anställa icke utbildad personal. 73 procent av de totalt 1 339 apoteksanställda som har svarat på enkäten uppger att arbetsbelastningen är något eller mycket hög.
– Det finns en risk för patientsäkerheten. Arbetet upplevs som väldigt hetsigt och många upplever att de inte hinner att göra sitt jobb, säger Kristina Billberg Fritjofsson.
Men ännu så länge verkar den stressiga arbetsmiljön inte påverkat kundernas upplevelse av apotekens service. Enligt en Sifo-undersökning som branschorganisationen Sveriges Apoteksförening gjort nyligen är apotekens kunder nöjdare än någonsin.
– I diskussionen om arbetet på apotek är stressigt eller inte tycker jag det är relevant att lyfta fram att avregleringen lett till att det i princip inte är några köer på apoteket längre. De långa köerna var ett stort diskussionsämne innan avregleringen, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.
Kristina Billberg Fritjofsson efterlyser ett tydligare uppdrag från staten vad apoteken ska syssla med.
– Vi tycker ju att vår kärnverksamhet är hälso- och sjukvård. Att receptarier och apotekare förstärker det som läkarna gör. Apoteken är den sista länken i ett vårdbesök, säger hon.
Johan Wallér påpekar att apotekens uppgift alltid varit att tillhandahålla läkemedel och ge rådgivning i kombination med att de även säljer andra produkter.
– Det har man gjort sen urminnes tider. Jag kan inte se att det finns någon motsättning där, säger han.
Ladda ner rapporten: Arbetsmiljö på apotek
Om undersökningen
Enkäten skickades ut i januari månad till de 3 187 medlemmarna i Sveriges Farmaceuter. Svarsfrekvensen var 42 procent.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Stress
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
Så styr du upp din arbetsdag
Stress • Chefens arbetsdag är fylld av stress. Men det finns knep att ta till för att få en mer balanserad vardag.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.