Vanligt med hot inom idrotten
Publicerat 3 april 2017
En sportchef som får grishuvuden på bilen, en spelare som får sexuella inviter via nätet och domare som måste avbryta matcher för att skydda sig själv. Det är en del av idrotten i dag. Nu ska Riksidrottsförbundet tillsammans med BRÅ kartlägga hur utbrett våld, hot och trakasserier är inom idrottsrörelsen.
För tre år sedan kom rapporten "Tryggare Sverige", som var en genomgång av hot och våld inom hockeyn och fotbollen på elitnivå. Det visade sig att 42 procent av klubbcheferna, 35 procent av domarna och 30 procent av publikvärdarna hade varit utsatta för hot, våld eller trakasserier. Nu görs en bredare undersökning där man också tar med idrotterna handboll, basket och bandy och även granskar situationen för sportjournalister och evenemangspoliser.
– Att synliggöra problemen är ett viktigt steg mot förändring. Vi vill förebygga brott och skapa en trygg och säker arbetsmiljö för anställda och förtroendevalda inom idrottsrörelsen och för de som jobbar med olika idrottsevenemang, säger Lena Sahlin som är samordnare för idrott och kriminalitet på Riksidrottsförbundet.
Hon säger att enligt rapporten från Tryggare Sverige är det få av dem inom idrotten som utsätts för hot, våld eller trakasserier vänder sig till sin närmsta chef för att prata om vad som hänt. Och de drar sig också för att anmäla ett brott av rädsla för repressalier eller för att de kanske tänker att det hör till när man är en offentlig person. Med undersökningen vill nu Riksidrottsförbundet kartlägga och få en bild av situationen. Tanken är att förbundet ska kunna hitta sätt att bättre stötta de som utsätts och att det också ska mynna ut i en handbok med riktlinjer.
– Vi inom idrottsrörelsen måste ta vårt ansvar som arbetsgivare och hitta verktyg så att den som blir utsatt inte står ensam. Som arrangör av ett av ett idrottsevenemang har man även ett arbetsmiljöansvar och här vill vi vara med och stötta, säger Lena Sahlin.
Varför har det blivit vanligare med hot, våld, trakasserier inom idrottsrörelsen?
– Idrottsrörelsen är Sveriges största folkrörelse med fler än tre miljoner människor och blir därmed en spegling av samhället i stort. Det gäller dessvärre även de negativa och brottsliga avarterna, säger Lena Sahlin.
Och Björn Eriksson som är ordförande för Riksidrottsförbundet säger att de krafter som skapar en otrygg arbetsmiljö på våra idrottsarenor och inom idrotten måste rensas bort.
– Undersökningen är ett viktigt steg på vägen mot att göra arenor och idrotten till en trygg zon, säger Björn Eriksson.
Studien om trakasserier, hot, våld och korruption bygger på djupintervjuer med sportchefer, klubbdirektörer, spelare, domare, ledare, publikvärdar, ordningsvakter, support- och evenemangspoliser och sportjournalister. Resultatet presenteras i början av 2018.
Gerd Eriksson
Mer om Hot och våld
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.