Yrke med bäst chans till jobb
Publicerat 10 februari 2017
Den som vill bli efterfrågad på arbetsmarknaden ska satsa på att bli lärare. Journalist eller banktjänsteman är exempel på yrken där de finns ett stort överskott på arbetskraft. Det visar en rapport från Arbetsförmedlingen om framtidsutsikterna för olika yrkesgrupper.
Att det råder lärarbrist i Sverige står klart vid en titt på Arbetsförmedlingens rapport om framtidsutsikter för omkring 200 yrken. Listan toppas av förskolelärare, grundskolelärare och specialpedagoger. Andra efterfrågade yrkesområden är civilingenjörer inom bygg- och anläggning och socialsekreterare.
– Vi har en fortsatt bred jobbtillväxt, men det är utbildad arbetskraft som efterfrågas. För att klara matchningen på arbetsmarknaden blir det ännu viktigare att vägleda och motivera till utbildning som leder till jobb, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen i en kommentar.
Journalister, grafiska formgivare och banktjänstemän toppar listan över jobb där det råder ett överskott på arbetskraft.
Att ha ett yrke där det finns stor efterfrågan och därmed goda möjligheter att byta jobb kan vara viktigt ur ett hälsoperspektiv. Enligt en tre år gammal studie från Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm är det lättare för långtidssjukskrivna att komma tillbaka till arbetslivet om de byter jobb.
Att få jobb 2017
Högskoleutbildning
- Förskollärare
- Sjuksköterskor, både specialistsjuksköterskor och grundutbildade
- Speciallärare och specialpedagoger
- Grundskollärare och lärare i yrkesämnen
- Civilingenjörer och ingenjörer inom bygg och anläggning samt elektronik
- Socialsekreterare
- Läkare
- Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter
- Psykologer
Marianne Zetterblom
Mer om Kompetens
-
Ta tillvara yrkesförarnas kunskap i den gröna omställningen
Grön omställning • För att den gröna omställningen inom transportsektorn ska upplevas som rättvis och acceptabel av yrkesförarna behöver deras kunskap inkluderas i arbetet, enligt en ny forskningsstudie.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Yrkes-SM firar 20 år
Unga • Till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad förväntas runt 30 000 besökare. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, ansvarig för tävlingen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.