Artiklar om 2018
64 artiklar
-
25 år med Arbetsliv
Arbetsmiljöarbete • När det första numret av Arbetsliv såg dagens ljus år år 1993 fanns varken e-post eller smarta telefoner. Men trots att arbetslivet förändrats mycket på 25 år är många av arbetsmiljöfrågorna som diskuterades då fortfarande aktuella.
-
Fler unga drabbas av hot och våld
Hot och våld • Varje år skadas cirka 5 000 personer i Sverige av hot- och våldsincidenter på jobbet. Kvinnor som jobbar inom vård, skola och omsorg hör till de mest drabbade och allt fler unga utsätts. Det visar en ny rapport från AFA Försäkring.
-
Julmusik i butik delar personalen
Arbetsmiljöarbete • Är det härligt eller hopplöst med julmusik i högtalarna för den som jobbar i butik? En ny undersökning visar att de flesta gillar musiken – men för vissa är det en plåga.
-
Så blir du bättre på att lära nytt
Kompetens • I ett föränderligt arbetsliv kanske vi behöver vi lära om och lära nytt flera gånger om. Svårt, kanske du tänker att lära sig nytt efter 50. Inte alls, ny forskning visar att våra hjärnor är redo för inlärning ända tills vi trillar av pinn.
-
Så blir livet på jobbet 2019
Innovationer • Bärbara skygglappar för att kunna skärma av i det öppna kontorslandskapet och ultrarent vatten i stället för kemikalier i tvättmaskinen. Det är några av de senaste innovationerna på arbetsmiljöområdet.
-
Gravid? Nej, jag är bara tjock
Krönika •
-
Dolda kostnader för långtidssjuka medarbetare
Sjukfrånvaro • Det kostar mycket att ha en långtidssjukskriven medarbetare. Bara produktionsförlusten före, under och efter sjukfrånvaron uppgår till omkring 100 000 kronor, visar en studie vid Linköpings universitet. Därtill kommer kostnader för rehabiliteringsåtgärder och arbetsanpassning.
-
Så jobbar inkluderande företag
Mångfald • Att ha en arbetsgivare som ser förmågor och kompetens istället för diagnoser är viktigt för att må bra på jobbet. Det vet Reumatikerförbundet som nu vill sprida goda exempel på inkluderande arbetsplatser.
-
Smarta handskar förebygger handskador
Ergonomi • Många delar i en bil monteras fortfarande för hand och handskador är vanligt. Genom att använda smarta handskar som samlar data om hur montörerna använder händerna, kan skadorna bli färre. Det visar en uppsats som fått pris.
-
Nya kommunikationsverktyg skapar frustration
Digitalisering • E-posten har fått konkurrens av en rad andra digitala verktyg för kommunikation kollegor emellan. Tanken är att de ska förenkla samarbetet. Men enligt en ny undersökning anser drygt var tredje arbetstagare att det finns för många digitala samarbetsverktyg på arbetsplatsen.
-
App-företaget som konkurrerar med schyssta villkor
Digitalisering • Plattformsföretag och app-företag är några benämningar på en ny typ av företag som ofta saknar anställda och istället anlitar egenanställda. En del av dessa har gjort sig ökända genom låga löner och dåliga villkor. Men det finns undantag.
-
När chefen är en app
Digitalisering • Den digitala tekniken har banat väg för en ny arbetsmarknad med egenanställningar och tillfälliga gig. Men hur ser arbetsmiljön och villkoren ut för dem som jobbar på de nya plattformsbaserade företagen?
-
Grävande skyddsombud
Skyddsombud • Arbetspass som börjar tre på morgonen eller tio på kvällen. Stress och liverapportering från krigsområden. Hot och hat från tittare. Allt är risker som kan hanteras, men för att göra det bra behövs fakta. Därför jobbar Lottie Cronestrand som undersökande journalist även i sitt uppdrag som skyddsombud.
-
Min nya linje - misär är mys!
Krönika •
-
Gröna skyddsombud lyfter klimatfrågan
Skyddsombud • Gröna skyddsombud, som lyfter klimat- och miljöfrågor, behövs på arbetsplatserna. Det anser regionala skyddsombudet Ulf Jarnefjord i Göteborg. Han hoppas att hans eget förbund Transport ska bli först ut.
-
Så upplever nätläkare sin arbetsmiljö
Digitalisering • Allt fler läkare provar att jobba som nätläkare. En ny studie visar att många nätläkare uppskattar friheten som distansjobbet ger, samtidigt som den fysiska arbetsmiljön kan bli lidande och enklare patientfall kan göra jobbet mindre utvecklande.
-
Metoo – vad hände sen?
Sexuella trakasserier • Ett år har gått sedan de första uppropen om sexuella trakasserier kom. För många branscher har det resulterat i en större medvetenhet och konkreta åtgärder för att förebygga sexuella trakasserier.
-
Anställda i ideell sektor trivs bättre på jobbet
Arbetsklimat • Anställda i ideella organisationer kan i hög grad styra och påverka sitt arbete, visar en studie. Det gör att de i stor utsträckning också trivs och är engagerade på jobbet. Samtidigt anser de att lönen och utvecklingsmöjligheterna är sämre än i privat och offentlig sektor.
-
Tuffa villkor för unga i arbetslivet
Unga • Unga anställda utsätts oftare för sexuella trakasserier än äldre. Allt fler unga upplever också att de krav som ställs i jobbet är högre än de kunskaper och färdigheter de har. Det visar rapporten Arbetsmiljön 2017.
-
Sju dödssynder på mötet
Möten • Kolla mobilen eller ställa frågor bara för att höra sin egen röst. Sajten kontorsliv.se har listat sju dödssynder på mötet.