Anställda i ideell sektor trivs bättre på jobbet
Publicerat 11 oktober 2018
Anställda i ideella organisationer kan i hög grad styra och påverka sitt arbete, visar en studie. Det gör att de i stor utsträckning också trivs och är engagerade på jobbet. Samtidigt anser de att lönen och utvecklingsmöjligheterna är sämre än i privat och offentlig sektor.
Civilsamhället har blivit allt mer professionaliserat med allt fler anställda och inte bara ideellt arbetande. En enkätstudie som besvarats av medarbetare i 111 ideella organisationer visar att den övervägande bilden av arbetsförhållandena är väldigt positiv.
– Det är många som trivs och känner sig engagerade och motiverade i arbetet. Vi har också tittat på könsskillnader och det är väldigt lite sådant när det gäller till exempel lön eller chefsroller, säger Mats Jutterström, ekonomie doktor vid Handelshögskolan och Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor, SCORE.
Rapporten "Anställd i det svenska civilsamhället" visar att 75 procent av medarbetarna helt eller i hög grad kan utforma sitt arbete själva. Sju av tio är också delaktiga i frågor som berör deras arbete och lika många blir positivt bemötta när de kommer med förslag på verksamhetsförbättringar.
– Vi kan se ett tydligt samband att de som får mer av självbestämmande, information och delaktighet också trivs bättre på jobbet och är mer motiverade på jobbet.
I studien fick deltagarna också jämföra arbete i civilsamhället med privat och offentlig sektor, där många arbetat tidigare. Resultaten visar att fördelarna med att jobba i en ideell organisation är att det ger större frihet och flexibilitet och att det känns mer meningsfullt och engagerande. Att ha mer motiverade och engagerade medarbetare är också något som företag och organisationer länge eftersträvat.
– Det finns en trend att yngre människor som nu är på väg in i arbetslivet efterfrågar en högre grad av meningsfullhet. Ett sätt för företagen att möta detta är att jobba mer med hållbarhetsfrågor, säger Mats Jutterström.
Till nackdelarna med att jobba i civilsamhället hör att man har sämre lön och utvecklingsmöjligheter. Ekonomin är också sämre i ideella organisationer, anser man, och det finns inte lika mycket resurser.
Ytterligare en nackdel är att arbete och fritid ofta flyter ihop.
– Det är en generell utveckling i samhället att de som har jobb får allt mer att göra. Men det kan vara speciellt i ideell sektor. Det är mycket ideellt arbete också för anställda och det kan vara svårt att dra gränser, säger Mats Jutterström.

Krister Zeidler
Mer om Arbetsklimat
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
”Rätt hanterade kan konflikter vara nyttiga”
Uppdrag • Han är chefen som inte ryggar för konflikter. Tvärtom tror Årets konflikthanterare, advokaten Fredrik Engström, att de till och med kan vara bra för verksamheten och medarbetarna, om de hanteras på rätt sätt.
-
Bättre resultat när chefen visar medkänsla
Arbetsklimat • I sin nya bok om compassionfokuserat ledarskap visar psykologerna Gabriela Jones och Alexandra Thomas hur medkänsla på jobbet kan lyfta både människor och resultat.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?