Anställda i ideell sektor trivs bättre på jobbet
Publicerat 11 oktober 2018
Anställda i ideella organisationer kan i hög grad styra och påverka sitt arbete, visar en studie. Det gör att de i stor utsträckning också trivs och är engagerade på jobbet. Samtidigt anser de att lönen och utvecklingsmöjligheterna är sämre än i privat och offentlig sektor.
Civilsamhället har blivit allt mer professionaliserat med allt fler anställda och inte bara ideellt arbetande. En enkätstudie som besvarats av medarbetare i 111 ideella organisationer visar att den övervägande bilden av arbetsförhållandena är väldigt positiv.
– Det är många som trivs och känner sig engagerade och motiverade i arbetet. Vi har också tittat på könsskillnader och det är väldigt lite sådant när det gäller till exempel lön eller chefsroller, säger Mats Jutterström, ekonomie doktor vid Handelshögskolan och Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor, SCORE.
Rapporten "Anställd i det svenska civilsamhället" visar att 75 procent av medarbetarna helt eller i hög grad kan utforma sitt arbete själva. Sju av tio är också delaktiga i frågor som berör deras arbete och lika många blir positivt bemötta när de kommer med förslag på verksamhetsförbättringar.
– Vi kan se ett tydligt samband att de som får mer av självbestämmande, information och delaktighet också trivs bättre på jobbet och är mer motiverade på jobbet.
I studien fick deltagarna också jämföra arbete i civilsamhället med privat och offentlig sektor, där många arbetat tidigare. Resultaten visar att fördelarna med att jobba i en ideell organisation är att det ger större frihet och flexibilitet och att det känns mer meningsfullt och engagerande. Att ha mer motiverade och engagerade medarbetare är också något som företag och organisationer länge eftersträvat.
– Det finns en trend att yngre människor som nu är på väg in i arbetslivet efterfrågar en högre grad av meningsfullhet. Ett sätt för företagen att möta detta är att jobba mer med hållbarhetsfrågor, säger Mats Jutterström.
Till nackdelarna med att jobba i civilsamhället hör att man har sämre lön och utvecklingsmöjligheter. Ekonomin är också sämre i ideella organisationer, anser man, och det finns inte lika mycket resurser.
Ytterligare en nackdel är att arbete och fritid ofta flyter ihop.
– Det är en generell utveckling i samhället att de som har jobb får allt mer att göra. Men det kan vara speciellt i ideell sektor. Det är mycket ideellt arbete också för anställda och det kan vara svårt att dra gränser, säger Mats Jutterström.
Krister Zeidler
Mer om Arbetsklimat
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Relationen till chefen viktigast
Arbetsklimat • Relationerna på arbetsplatsen spelar stor roll för hur nöjda vi är med vårt arbete och hur engagerade vi känner oss. Men den viktigaste relationen är den vi har till vår chef, visar en ny studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.