Det är ingen idé att streta emot
Publicerat 28 mars 2018
I framtiden kommer din närmsta kollega med stor sannolikhet vara en robot. Utvecklingen går fort och det är ingen idé att försöka streta emot. Men vad innebär detta egentligen och hur kan vi som arbetsgivare och medarbetare förbereda oss på bästa sätt?
Aldrig tidigare har så många innovationer varit redo att implementeras och tydligast av alla trender är artificiell intelligens, AI, som kommer omkullkasta allt som vi är vana vid. Positivt är att företag med hjälp av AI kommer kunna ta sig an utmaningar och utveckla tjänster och produkter på helt nya sätt. Men det finns så klart även risker. Och dessa risker är helt andra än att robotarna kommer att ta över världen. Nej, den stora risken är att företag som inte redan i dag förbereder sig för en AI-driven framtid kommer att gå under. Förlåt, någon var tvungen att säga det.
Den snabba innovationstakten kräver helt nya typer av organisationsstrukturer, arbetsmiljöer och ledarskap. Exponentiell utveckling kräver exponentiella organisationer, det vill säga organisationer som fungerar mer som en TV-produktion än som en sävlig myndighet. Projekt kommer behöva kunna ställas om med kort varsel och nya kompetenser tillsättas.
Dessutom kommer robotar, självlärande maskiner och människor att samverka som en helig treenighet. I den bästa av världar kommer det inte märkas var den ena börjar och den andra tar vid. Det viktigaste är att alla får fokusera på det de är bra på.
Så hur går det för företag att ställa om? Jo, studier visar att majoriteten redan börjat implementera AI i någon form. Dystrare är det då att väldigt få verkar förstå hur de ska bygga framtidens organisation. Vill det sig riktigt illa kommer vi med andra ord ha tekniskt boostade företag, så kallade "augmented worksplaces", som står helt handfallna när det gäller att ta tillvara på möjligheterna med tekniken. Och då faller hela konceptet.
Därför råder jag dig som läser denna krönika att riva ut/printa den och demonstrativt lägga den på chefens bord så att hen förstår hur angeläget det är att redan nu hänga med i de exponentiella svängarna. Efterfråga en konkret plan för hur just ni ska använda AI på konstruktiva sätt; hur AI och människor ska samverka och fördela uppgifter i framtiden och, inte minst, hur ni kan jobba ännu mer agilt och projektbaserat i stället för att tänka "jobb", "anställning" och "tjänster".
Om livet är en fest, kommer det framtida arbetslivet att vara mer som en intensiv Melodifestivalsproduktion med en robotiserad Christer Björkman vid spakarna. Visst känns framtiden mindre läskig så?
Mer om Krönika
-
”Det kändes som att jag var en majbrasa”Det kändes som att jag var en majbrasa”Det kändes som att jag var en majbrasa”
Krönika •
-
Du behöver inte dricka rävgiftet, bara du tar en paus
Krönika • Vad får du på jobbet? Rävgift, snutkaffe eller en stor balja java. Kärt barn har många namn, och kaffe är älskat av många.
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.