Extremväder – ny arbetsmiljörisk
Publicerat 22 augusti 2018
Hett ute, hett inne, hett överallt. Sommarens värme har varit svår att undvika. Restauranganställda har svettats vid spisen och på Postnord har extremväder lagts till i listan över risker i arbetsmiljön.
Maria Östberg, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, har fått många samtal om extremvärmen under sommaren. Det är framför allt personer som jobbar i kök och på serveringar som hört av sig och hon har tipsat om att stänga av plattor, ta pauser, leta fläktar och skippa västen om anställda har många lager arbetskläder.
– Står man i ett kök och har spisar och ugnar på är det klart det blir ännu varmare. Och det är ju ingen som rustat sig för att det ska vara så här. Våra hus ska klara kyla och hålla oss varma, inte tvärtom, säger hon.
Många har undrat om det inte finns något gränsvärde för hur varmt det får vara på jobbet.
– Då har jag fått leverera det otacksamma svaret att det inte finns någon sådant exakt gränsvärde och det blir ju en besvikelse. Men jag har försökt förklara att alla ska ha en dräglig arbetsmiljö och att det kan vara positivt att det inte finns någon gräns eftersom vi alla är olika.
Även arbetsgivare har hört av sig och bett om tips på hur de ska klara värmen.
– Vi har haft samma diskussioner med arbetsgivarna och jag tycker det är positivt att även de har hört av sig. På de stora arbetsplatserna har vi kunnat hänvisa de till att ta hjälp från till exempel företagshälsovården.
På Postnord har brevbärarna kämpat i värmen. Långt från alla bilar har luftkonditionering, några sommarvikarier har velat sluta sin anställning tidigare, vissa har fått yrsel och någon har svimmat. Men de flesta har haft stor förståelse för att situationen är svår att påverka, säger Stefan Fougt, huvudskyddsombud på Postnord.
– Vi går ut generellt med att man ska ha med sig vatten så man kan dricka, parkera i skuggan om det går och ta de pauser som är nödvändiga. Men det är ju lite grann upp till var och ens möjligheter. Dessutom har det ju varit torrt, så på torra grusvägar blir det både svettigt och dammigt.
Erfarenheterna från sommaren har fått Stefan Fougt att uppdatera listan över risker för brevbärarna. I gamla listan fanns inte väder med, nu är även extremväder en risk att ta hänsyn till.
– Men det är ju egentligen bara bilarna vi kan påverka. De byts ut successivt och om cirka fem år har alla bilar ac. Då behöver vi kanske tänka till så att de bilarna körs på de lite längre distrikten, säger han.
Carin Hedström
Mer om Klimatförändringar
-
Extremväder ger stora kostnader för arbetsgivarna
Klimatförändringar • En förbisedd konsekvens av klimatförändringar är produktionsbortfall eftersom värmeböljor försämrar arbetsförmågan. I USA leder värme till ett produktionsbortfall på 2,5 miljarder arbetstimmar årligen vilket motsvarar 100 miljarder dollar, enligt en ny studie.
-
Stora vinster med cirkulär IT-användning
Klimatförändringar • Att återanvända IT-utrustning i stället för att köpa ny kan ge stora klimatbesparingar. Trots det saknar sju av tio företag en plan för cirkulär IT-användning.
-
Arbetsgivare bättre rustade för värmeböljor
Klimatförändringar • Sommaren verkar bli lika varm som 2018. Men denna gång är arbetsplatserna bättre rustade att hantera värme, enligt Fredrik Haux, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.