Flexibelt jobb lockar unga
Publicerat 11 september 2018
Möjligheten till flexibelt arbete har blivit det främsta vapnet i jakten på unga talanger. Det visar en stor internationell undersökning.
Möjligheten att kunna jobba på distans står högt upp på önskelistan bland unga talanger som söker jobb. I alla fall om man får tro en undersökning från International Workplace Group (IWG) där 18 000 företagsledare från 96 länder deltagit.
Hela 80 procent av företagsledarna uppger att de lockar med möjligheten att kunna jobba från valfri plats för att rekrytera och behålla talanger. För två år sedan när samma undersökning gjordes var det 64 procent av företagsledarna som sa att det var en viktig faktor för att rekrytera och behålla personal.
För unga personer som vuxit upp med digital teknologi är det självklart att kunna arbeta var som helst och att pendla till kontoret för en arbetsdag från nio till fem är förlegat, enligt Patrik Ölvebäck på IWG Sverige.
– Arbetsplatsgränserna suddas ut mer och mer. Digitaliseringen möjliggör att vi kan vara uppkopplade på andra platser än kontoret och molnlagringstjänster innebär även att information kan nås och delas på ett säkert sätt. Detta skapar möjligheter för företag att anställa talanger som arbetar på annan ort, även utanför Sveriges gränser.
Inom IT och andra branscher där konkurrensen om personal är hård spelar också utformningen av arbetsplatsen stor roll.
– Unga millenniels vill arbeta för företag med en kreativ och kollaborativ arbetsmiljö, säger Patrik Ölvebäck.
Om undersökningen
Totalt ingick 18 000 företagsledare från 96 länder i undersökningen.
- 80% uppgav att de erbjuder möjligheter till flexibelt arbete för att kunna rekrytera och behålla talanger.
- 78% uppgav att allt fler satsar på aktivitetsbaserade kontor för att möta medarbetares efterfrågan på drop-in platser.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Arbetsmiljöverket tar tempen på den digitala arbetsmiljön
Digitalisering • Under pandemin fick digitaliseringen i arbetslivet en rejäl skjuts. Nu gör Arbetsmiljöverket en inspektion för att se hur arbetsgivarna tar ansvar för den digitala arbetsmiljön och om de har tillräcklig kunskap.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.