Grävande skyddsombud
Publicerat 24 oktober 2018
Arbetspass som börjar tre på morgonen eller tio på kvällen. Stress och liverapportering från krigsområden. Hot och hat från tittare. Allt är risker som kan hanteras, men för att göra det bra behövs fakta. Därför jobbar Lottie Cronestrand som undersökande journalist även i sitt uppdrag som skyddsombud.
Hon är utrikesreporter på TV4 Nyheterna och huvudskyddsombud på Bonnier Broadcasting med cirka 600 medarbetare, varav 15 är skyddsombud. Förutom kontorspersonal finns här även yrkesgrupper som journalister, fotografer, redigerare, scriptor, ljudtekniker, studiomän och sminköser.
– Vi har skyddsombud från Journalistförbundet, Unionen och såna som är oorganiserade. För mig är det viktigaste att de är förankrade i verksamheten och har bred kontakt med medarbetarna.
Hennes intresse för arbetsmiljö väcktes när hon gjorde en sömn- och återhämtningsenkät för elva år sedan.
– Vi märkte att frågorna i medarbetarundersökningen inte fångade skiftarbetares frågeställningar. Så vi gjorde en egen enkät.
Även om de flesta vill jobba skift visade resultaten på problem med både sömn och återhämtning. Det ledde till att medarbetarna fick större inflytande över sina scheman och att de tidigaste arbetspassen blev kortare.
– Vi lärde oss att det är komplexa frågor som har med sömn att göra. Och att återhämtning är otroligt individuellt, både hur man mår av att gå upp mitt i natten och hur man vill ha sin återhämtning för att det ska funka. Och vi såg vikten av inflytande över schemat.
Några år senare påstod den dåvarande ledningen att få ville ha inflytande över schemat. Lottie Cronestrand tog sig återigen an frågan, som den journalist hon är, genom att ta reda på om det verkligen stämde. Resultatet av en ny enkät visade att över 90 procent ville ha schemainflytande.
– Men man hade åsikter om hur systemet fungerade och ville förbättra det.
I dag lägger hon en dag i veckan på sitt uppdrag som skyddsombud. Riskbedömningar inför förändringar är en stor del av arbetet. Nyhetsverksamheten har både outsourcats och insourcats.
– I dessa perioder hamnar arbetsmiljöarbetet i baktakt. Det blir en omsättning på chefer, du hamnar på noll och får berätta allt igen. Men kloka chefer förstår att god arbetsmiljö är en förutsättning för ett välfungerande företag som kan generera vinst. Och de förstår att sjukskrivningar kostar pengar.
Att ha bra arbetsmiljö i en ekonomiskt pressad bransch är annars den största utmaningen, menar hon. Liksom att hantera hoten och hatet mot journalister. Förhoppningen är att nästa år kartlägga hur medarbetare som till exempel modererar kommentarsfält, hanterar hat. Hatet som även kan leta sig in i privata sfärer via sociala medier. Samtidigt är friskfaktorerna i jobbet många.
– De flesta älskar sitt jobb och älskar att använda nyfikenheten, möta människor, skildra deras liv och åsikter. Det finns en otrolig arbetsglädje.
Och Lottie Cronestrand tycker att hon kan bidra i sitt uppdrag som skyddsombud.
– Ja, det känner jag faktiskt. Det är otroligt roligt! När du är med nån i ett rehabmöte eller nån kommer till dig med nåt problem och får hjälp, då känns det viktigt och givande. Vi jobbar 24/7, 365 dagar om året. Vi har skift, ensamarbete, arbete i konflikt- och krigsområden och fotografernas tunga lyft. Ett stort spektrum av angelägna frågor.
Tips!
I vår lanserar Prevent en utbildning och ett kostnadsfritt webbverktyg som riktar sig till journalister som utsätts för hat och hot på jobbet. Satsningen syftar till att stötta arbetsgivare och skyddsombud i att bygga upp ett fysiskt och psykiskt skydd mot hat och hot.Lottie Cronestrand
- Utrikesreporter på TV4 Nyheterna.
- Huvudskyddsombud på Bonnier Boadcasting.
- Journalist sedan 1987.
- Vinnare av Arbetsmiljöstipendiet 2018, som delas ut av Prevent.
Carin Hedström
Mer om Skyddsombud
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • På Onemeds lager i Göteborg arbetar 220 lagerarbetare. En av dem är skyddsombudet Joakim Andersson bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
”Det går att påverka”
Uppdrag • Sluta aldrig ifrågasätta. Det har varit en röd tråd i arbetsmiljöarbetet för Dora Varga Karlsson, som i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium.
-
Han säkrar inspelningar för film och tv
Uppdrag • Oscar Hansen är skyddsombud för film- och tv-inspelningar. En stor utmaning när arbetet nästan alltid sker på tillfälliga platser.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.