Många saknar grundläggande IT-kunskaper
Publicerat 16 maj 2018
Betydligt färre jobb än befarat kommer att försvinna till följd av automatisering och digitalisering. Däremot kommer många jobb förändras, vilket ökar kraven på anställda att lära nytt. Det var slutsatsen på en konferens om digitalisering och robotisering som Nordiska Ministerrådet arrangerade i veckan.
Förra året förutspådde Stiftelsen för strategisk forskning att vartannat jobb kommer att automatiseras de närmaste 20 åren. Men det skräckscenariot vill Mark Keese, chef för en enhet på OECD som sysslar med frågor kring kompetens och anställningsbarhet, tona ner. Enligt OECD:s beräkningar är det istället 14 procent av jobben som skulle kunna automatiseras helt. Däremot kommer mellan 30 och 50 procent av dagens jobb genomgå stora förändringar till följd av digitalisering.
– Vi har kanske fortfarande kvar samma typ av jobb men det kommer ske stora förändringar i hur vi utför det. Men sett till jobb som försvinner till följd av automatisering finns en obalans på så sätt att det främst kommer drabba arbetstagare med okvalificerade jobb, sa Mark Keese när han talade på konferensen Framtidens arbetsmarknad i de nordiska länderna som hålls i Stockholm denna vecka.
En annan obalans som digitaliseringen fört med sig är att de anställdas IT-kunskaper inte ökar i samma takt som digitaliseringen av arbetsuppgifterna. Även om de nordiska länderna är förhållandevis väl rustade att möta digitaliseringen saknar upp till 40 procent av arbetskraften i Norden grundläggande kunskaper för att kunna utföra sitt jobb enligt OECD:s beräkningar.
– Dessutom är det så att de anställda som har sämst IT-kunskaper också får minst kompetensutveckling, kommenterade Mark Keese.
Även arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson betonade behovet av kompetensutveckling och livslångt lärande när hon inledningstalade.
– Det räcker inte att vara väl förberedda för omställning om vi förlorar jobbet. Vi måste också vara väl förberedda för omställning under tiden vi jobbar, sa hon.
En annan utmaning är att arbetsmarknadens sammansättning förändrats kraftigt till följd av ökad immigration. Samtidigt som arbetslivet digitaliseras och de mindre kvalificerade jobben försvinner ska en stor grupp nya svenskar in på arbetsmarknaden.
– Det är ett positivt problem. Eftersom vi lever allt längre behöver vi fler som jobbar. Men vi behöver en arbetsmarknadspolitik som gör att vi kan nyttja den nya arbetskraften, sa hon.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Arbetsmiljöverket tar tempen på den digitala arbetsmiljön
Digitalisering • Under pandemin fick digitaliseringen i arbetslivet en rejäl skjuts. Nu gör Arbetsmiljöverket en inspektion för att se hur arbetsgivarna tar ansvar för den digitala arbetsmiljön och om de har tillräcklig kunskap.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.