Mitt klassrum är en kunskapsfabrik
Publicerat 4 september 2018
När jag för ett par år sedan frågade mina egna barn "Vad har ni lärt ert i skolan i dag?" hade de knappt någon aning. Jag tänkte att om inte jag får mina elever att prata positivt om skolan, och om de inte förmedlar vad de lärt sig under sina skoldagar, har jag misslyckats som lärare.
I media beskrivs ofta läraryrket som stressigt i en bråkig och allmänt stökig miljö. Det är en beskrivning som jag inte alls känner igen mig i. Tvärtom, på min arbetsplats upplever jag att både jag och mina elever är väldigt måna om vår arbetsmiljö. Att vara lärare ser jag som ett privilegium där jag får möjlighet att vara en del i barnens utveckling och där kunskap, glädje och kärlek är i fokus. Jag vill skapa en kultur som gör att eleverna inte tänker att de måste gå i skolan, utan att de är där för att de verkligen vill. De ska känna lust, ett driv och massvis av glädje när de tänker på skolan, sitt klassrum, sin klass och sin lärare.
Vi vet att den psykiska ohälsan hela tiden växer bland våra barn och ungdomar. Då måste jag som lärare ta mitt ansvar att inte pressa eller stressa mina elever. Jag vill att vi driver oss framåt med glädje genom att prata prestationer i stället för resultat. Och om eleverna känner sig trygga, har kunskapslust och inte är stressade är det större chans att de kommer ihåg och även berättar hemma vad de lärt sig.
Jag letade efter en metafor för klassrummet och kom på ett bra namn; kunskapsfabriken. I en fabrik måste alla delar fungera för att det ska gå runt. Min uppgift är att få alla individer att trivas, må bra och känna sig bekväma att både lyckas och misslyckas. I kunskapsfabriken är vi ett team, ett team som samarbetar och driver på utvecklingen tillsammans. När man går in i fabriken vet man vad som gäller, man är koncentrerad och fokuserad för att vara en tillgång för både läraren och sina kamrater.
Barnen är Sveriges viktigaste människor, vår framtid, och jag är så lycklig över att få vara en del av deras utveckling och liv. Att ha motiverade, kunskapstörstiga och glada elever gör att jag åker till jobbet med kroppen fylld av glädje för att jag vet att jag har världens bästa, roligaste och viktigaste jobb!
Mer om Krönika
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
-
Förmodligen har du också använt en härskarteknik
Krönika • ”Men gumman!” Orden kom från en yngre manlig kollega, som jag vanligtvis respekterade och tyckte om. Han uttryckte sig vänligt och tanken var nog att låta lite personlig, men det kändes så fel. Helt plötsligt blev jag hans lilla dotter. Jag sa inget, men ångrade mig senare.
-
"Hjärnvilan är utrotningshotad"
Krönika • Av Sissela Nutley. ”Thank you for not using your cell phone” – stod det i spa:ts entré där jag bokat in tre timmar i relaxavdelningen. Det är faktiskt jag som tackar. På dessa timmar har min lilla hjärna fått tid att reflektera. Jag har exempelvis fått några nya idéer, hittat perspektiv på problem och även mentalt skrivit denna krönika.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.