Nytt verktyg för att förebygga sexuella trakasserier
Publicerat 31 januari 2018
Make Equal Analytics är ett enkätverktyg som kan användas för att undersöka om det förekommer sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Utifrån resultatet får användaren förslag på åtgärder.
Make Equal Analytics är utvecklat med diskrimineringslagen som grund och är tänkt att vara ett stöd för chefer i arbetet med att förebygga och motverka diskriminering kopplad till någon av de sju diskrimineringsgrunderna. Enkätverktyget fungerar som en medarbetarenkät.
– Det handlar om att först ta reda på vad som inte funkar istället för att bara utgå från ett mer eller mindre godtyckligt antagande och forma sina åtgärder baserat på detta, säger Niklas Berg, projektansvarig och föreläsare på Make Equal.
Utifrån resultatet får användaren förslag på åtgärder på den egna arbetsplatsen. De svar som kommer in sammanställs statistiskt vilket gör att resultatet går att mäta över tid.
– Det möjliggör en mätning av områden som annars kanske kan upplevas som luddiga och svåra att mäta. Om det till exempel framgår i en mätning att en viss andel av medarbetarna upplever att det finns en sexistisk jargong så kan man följa upp det ett år senare för att se om de insatser man gjort lett till någon förbättring.
Att mäta och följa upp är också ett sätt att säkerställa att det arbete man gör inte bara blir punktinsatser som snabbt faller i glömska, säger Niklas Berg.
Make Equal Analytics är flexibelt byggt och anpassas utifrån kundens behov.
– Om en person svarar att det förekommer sexuella trakasserier så ställer verktyget en rad följdfrågor kring det. För andra som svarat att det inte förekommer sexuella trakasserier går enkäten bara vidare.
Verktyget har också en dialogfunktion där medarbetare anonymt kan ge utförligare redogörelser kring ett specifikt problem och där chefer sedan kan gå in och läsa de anonyma berättelserna samt ställa frågor och följa upp.
Marianne Zetterblom
Mer om Sexuella trakasserier
-
Andelen som utsatts för sexuella trakasserier minskar inte
Sexuella trakasserier • Lika många yrkesverksamma är utsatta för sexuella trakasserier som under Metoo-hösten 2018, enligt rapporten Trakasseribarometern.
-
Här är alla lika viktiga
Arbetsmiljöarbete • Hierarkier och traditioner är några orsaker till att personal i restaurangbranschen oftare utsätts för trakasserier än i andra branscher. Men det finns undantag.
-
Undersköterskor dåligt förberedda på sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Blickar, tafsande och sexualiserade kommentarer från patienter är vanligt i vården. Men blivande undersköterskor får inte lära sig om sexuella trakasserier under utbildningen, enligt en studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.