Robotar snart verklighet i servicesektorn
Publicerat 17 januari 2018
Robotar som kan ersätta personal på flygplatser, hotell och livsmedelsbutiker är snart verklighet. Teknikföretaget LG presenterade nyligen ett antal sådana servicerobotar.
Redan förra året presenterade LG ett antal servicerobotar så som en flygplatsstädrobot och en social robot. Nu har de tagit fram ytterligare tre servicerobotar tänkta att ersätta personal på flygplatser, hotell och stormarknader. Det rapporterar nyhetssajten Robotnyheter.
De tre robotarna ser relativt lika ut och bygger på samma plattform, men är anpassade för respektive arbetsuppgift. Serving robot ska kunna servera mat och dryck till gäster på exempelvis hotell och flygplatser. Porter robot kan ta hand om hotellgästers bagage och leverera väskor till rummet. Den sista, Shopping cart robot, är tänkt att användas på stormarknader. Den kan bistå kunder med att scanna streckkoder och kunderna ska kunna se sin shoppinglista i robotens ansikte som består av en bildskärm. Dessutom ska roboten kunna hjälpa kunderna att hitta varor i affären.
Enligt en uppskattning som Stiftelsen för strategisk forskning (SFF) gjort kommer vartannat jobb automatiseras inom 20 år. Det innebär att 2,5 miljoner jobb i Sverige kommer att påverkas. Enligt SFF är kassapersonal, försäljare och maskinoperatör exempel på yrkesgrupper som inom en 20-årsperiod kommer att ersättas av robotar. Yrken som kräver originalitet, förhandlingsförmåga och social förmåga är svårare att ersätta. Som exempel nämner SFF specialpedagog och präst.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Innovationer
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
-
Svenskar minst oroliga över AI
AI • Svenskar tillsammans med nederländare är minst oroliga över att AI ska ta över jobben. Det visar en ny, global undersökning.
-
Vanligare med samarbete bakom innovationer
Innovationer • Att innovationer är resultatet av samarbete har blivit allt vanligare under 2000-talet. Samma trend syns även på andra områden. Det visar en ny studie från Patent- och registreringsverket, PRV.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Missnöjda studenter hotar sina lärare
Hot och våld • Fyra av tio forskare och lärare vid högskolan har utsatts för trakasserier och hot, visar en ny studie. Oftast är det studenter som ligger bakom hoten.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
-
Viktigt med långsiktigt krisstöd
Hot och våld • Hoten mot handelsanställda har ökat kraftigt på senare år enligt siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Branschen satsar också allt större summor på säkerhetsåtgärder.