Hoppa till huvudinnehållet
Digitalisering

Så upplever nätläkare sin arbetsmiljö

Allt fler läkare provar att jobba som nätläkare. En ny studie visar att många nätläkare uppskattar friheten som distansjobbet ger, samtidigt som den fysiska arbetsmiljön kan bli lidande och enklare patientfall kan göra jobbet mindre utvecklande.

Många som jobbar som nätläkare gör det på deltid som ett sätt att tjäna extra pengar. De flesta sitter hemma och jobbar men en del väljer att använda sig av det kontor som nätläkartjänsten erbjuder sina konsulter.

Pauline Georgy, student i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, har i sin c-uppsats intervjuat tio läkare som jobbar som nätläkare. Merparten har det som deltidsjobb och många har valt arbetssättet för att prova på ett nytt sätt att jobba. En del träffar sina patienter via video och andra via chattfunktioner. En majoritet har många år bakom sig i yrket, hälften var konsulter i eget bolag och hälften var anställda. Foto: Cecilia Johnsson Carlsdotter

– Generellt var de jag intervjuat väldigt positiva till arbetssättet. Väldigt många lyfter att de känner att de kan göra mer skillnad jämfört med jobbet på vårdcentralen eller sjukhuset, där det alltid är fullbokat och där de inte har tid. Här har man tid för patienten och känner att man gör ett gott jobb, säger Pauline Georgy som belönats med Prevents pris Utmärkt arbetsmiljöuppsats för sin studie.

Att själv kunna välja tid och plats för jobbet var det som distansläkarna upplevde som mest positivt, enligt studien. 

– De kunde balansera arbetets krav med patienters önskan och privatlivets krav. De fick ökat inflytande.

En annan positiv effekt, som överraskade många av läkarna, var vi-känslan som byggts upp med andra digitala distansläkare. Trots att de sällan träffas "live" utan framför allt på nätet.

– De upplevde ändå att den kollegiala kontakten var bättre än i den traditionella vården. De hade större möjligheter att bolla frågor och patientärenden och vara sociala.

Men en avigsida var att patientfallen oftare var enklare och vissa uttryckte farhågor om att det på sikt kunde leda till att den egna kompetensen minskade. En annan risk de intervjuade såg var den fysiska arbetsmiljön. Arbetsmiljö var överhuvudtaget inte en fråga som hade diskuterats med arbetsgivaren.

– Det är inte alltid man har en bra skrivbordsplats, man kanske jobbar vid köksbord eller på golvet och kanske inte investerar i en ordentlig stol. Några hade redan börjat känna av belastningsskador, men det var inget som hade tagits upp med arbetsgivaren.

De flesta tyckte också att arbetet passade bäst som extrajobb, eller på halvtid.

– De uttryckte att de i längden skulle känna sig isolerade och behövde möta kollegor och patienter fysiskt, ansikte mot ansikte. Men att det var ett bra sätt att komplettera ett annat jobb.

bild på Carin Hedström

Carin Hedström

Mer om Digitalisering

Senaste om Mer om arbetsmiljö