Små byggarbetsplatser granskas
Publicerat 13 mars 2018
Arbetsmiljöverket vill öka kännedomen om risker kopplade till asbest och kvartsdamm. Med start i mars kommer de inspektera byggarbetsplatser runt om i landet.
Sverige var ett av de första länderna i världen med att uppmärksamma riskerna med asbest. Redan 1982 kom ett totalförbud mot att använda material som innehåller asbest i nybyggnation. Alla som ska bearbeta eller hantera asbest behöver ett tillstånd från Arbetsmiljöverket. Men trots det finns fortfarande risker, till exempel vid saneringsarbete och renovering då man kommer i kontakt med gamla byggmaterial.
– De som finns runtomkring på byggarbetsplatsen är inte alltid så medvetna om riskerna. Jag tänker till exempel på målare, snickare och elektriker, säger Lena Lindskog, projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket.
Inspektionerna startar i mars och pågår året ut. De som valts ut är de mindre arbetsgivarna med 6–50 anställda. Totalt ska 1 850 arbetsplatsbesök göras.
Dammiga arbetsmiljöer är ett stort problem i byggbranschen. Mineralet kvarts finns i betong och frigörs exempelvis vid rivningsarbeten. Den som bilar betong inomhus kanske skyddar andningsvägarna med en mask, men inte heller här tänker man på att kollegan som står några meter bort också utsätts för det skadliga dammet.
– Eftersom många av de sjukdomar man kan drabbas av om man utsätts för asbest eller kvartsdamm kommer lite lömskt och efter många års tid är det jätteviktigt att alla känner till riskerna och att man gör riskbedömningar för att kunna hantera riskerna, säger Lena Lindskog.
Senare i april kommer Arbetsmiljöverket inspektera större byggföretag och träffa platschefer på byggen för att kontrollera hur arbetsgivarna sköter det systematiska arbetsmiljöarbetet. Då kommer det även att handla om frågor som stress, konflikthantering och digital arbetsmiljö ute på byggarbetsplatserna.
Asbest och kvartsdamm
Kvartsdamm är små partiklar som kan ge skador på lungorna och leda till sjukdomar som silikos (stendammslunga), lungcancer och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom). Asbest är i dag förbjudet att hantera utan tillstånd men var tidigare vanligt i byggsammanhang. Ämnets tunna fibrer kan orsaka cancer och andra allvarliga sjukdomar. Framför allt drabbas personer som bearbetar eller river ner material som innehåller asbest.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetssjukdomar
-
Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt
Arbetssjukdomar • Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.
-
Kläder bästa skyddet mot hudcancer
Arbetssjukdomar • Hudcancer ökar stadigt i Sverige och solens strålar är den största riskfaktorn. Den som jobbar utomhus ska främst tänka på att skydda sig med kläder samt begränsa tiden i solen. Effekten av solkräm är liten och osäker, enligt en ny forskningsrapport.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.