Så många utsattes för sexuella trakasserier förra året
Publicerat 12 februari 2018
Sex procent av de anställda i Sverige utsattes för sexuella trakasserier förra året, enligt en undersökning som Arbetsliv gjort. Av dessa uppger hälften att nedvärderande uttryck kopplat till kön förekommer på arbetsplatsen. Det kan vara problematiskt eftersom risken för sexuella trakasserier ökar på arbetsplatser där jargongen är rå.
Sex procent av Arbetslivs läsare uppger att de har utsatts för sexuella trakasserier det senaste året. Det visar en läsarundersökning där totalt 1 079 personer deltagit.
Vanligast är det att en kollega står för kränkningen (40 procent) och näst vanligast är att det är en extern kontakt (21 procent), så som en kund eller en patient. Verbala kränkningar är det vanligaste följt av tafsande.
Glädjande nog har en majoritet av de svarande (74 procent) rutiner för att ta hand om sexuella trakasserier. 15 procent svarar att de inte vet om det finns rutiner och 11 procent svarar att rutiner saknas. Ungefär lika många (75 procent) svarar att den närmaste chefen tar ansvar för att skapa en miljö fri från kränkningar och sexuella trakasserier.
En rå jargong på jobbet kan lätt gå över gränsen och öka risken för sexuella trakasserier. Hela 49 procent av de som svarat säger att det ibland eller ofta förekommer nedvärderande uttryck om kvinnor och/eller män på arbetsplatsen. 19 procent har svarat att kvinnor och män inte blir lika mycket lyssnade på och tagna på allvar på den egna arbetsplatsen. Endast 30 procent säger att man alltid bemöter varandra med respekt på jobbet.
Av de som svarat att de utsatts för sexuella trakasserier det senaste året jobbar merparten inom offentlig eller statlig verksamhet samt inom vårdsektorn. De branscher som sticker ut inom det privata näringslivet är industri, media och bygg.
Fakta: Undersökningen skickades ut ut i början av januari 2018 som en webbenkät till de som prenumererar på Arbetslivs digitala nyhetsbrev. Totalt deltog 1 079 personer i undersökningen.
Sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier regleras både av diskrimineringslagstiftningen och av arbetsmiljölagen.
Kränkande särbehandling: Sexuella trakasserier är en form av kränkande särbehandling och enligt arbetsmiljölagen ska alla arbetsgivare ha rutiner för att förebygga och hantera kränkningar. Rutinerna ska bland annat beskriva vem man ska vända sig till på arbetsplatsen om något händer och vilken hjälp som finns att få för den som är utsatt.
Diskriminering: För att trakasserier ska vara diskriminering ska de ha samband med någon av diskrimineringsgrunderna som till exempel kön, könsidentitet, könsuttryck och sexuell läggning. Enligt diskrimineringslagen har arbetsgivaren skyldighet att både utreda och åtgärda sexuella trakasserier. Utredningsskyldigheten inträffar direkt när något har hänt.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sexuella trakasserier
-
Andelen som utsatts för sexuella trakasserier minskar inte
Sexuella trakasserier • Lika många yrkesverksamma är utsatta för sexuella trakasserier som under Metoo-hösten 2018, enligt rapporten Trakasseribarometern.
-
Här är alla lika viktiga
Arbetsmiljöarbete • Hierarkier och traditioner är några orsaker till att personal i restaurangbranschen oftare utsätts för trakasserier än i andra branscher. Men det finns undantag.
-
Undersköterskor dåligt förberedda på sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Blickar, tafsande och sexualiserade kommentarer från patienter är vanligt i vården. Men blivande undersköterskor får inte lära sig om sexuella trakasserier under utbildningen, enligt en studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.