Vanligt med sexuella trakasserier i filmbranschen
Publicerat 17 april 2018
Kvinnor inom filmbranschen är nästan dubbelt så utsatta för sexuella trakasserier på jobbet jämfört med kvinnor i allmänhet. Det visar en rapport som Kommissionen mot sexuella trakasserier inom scenkonstområdet gjort i spåren av #tystnadtagning.
Hela 67 procent av kvinnor verksamma inom film och tv uppger att utsatts för sexuella trakasserier. För kvinnor verksamma inom scenkonsten är siffran 47 procent. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av den kommission mot sexuella trakasserier inom scenkonstområdet som bildades efter höstens metoo-upprop.
Yngre kvinnor och tillfälligt anställa är mer utsatta än äldre och tillsvidareanställda, enligt rapporten. Det finns även skillnader mellan olika yrkeskategorier inom scenkonsten. Kvinnliga skådespelare, regissörer, sångsolister samt kvinnor som arbetar med mask, ljus och ljud är exempel på yrkeskategorier som är mer drabbade än andra.
77 procent uppger att det är en kollega som utsatt dem för sexuella trakasserier och endast 23 procent uppger att det är en chef eller en arbetsledare. Majoriteten har utsatts under arbetsdagen, till exempel under en inspelning eller en repetition.
Att sexuella trakasserier är så vanligt just inom film- och tv beror på en utbredd tystnadskultur och informella maktstrukturer, enligt rapporten. Kommissionen presenterar också en rad förslag och rekommendationer som Teaterförbundet och Svensk Scenkonst nu kommer att arbeta med.
– Vi ska ta vara på den förändringsvilja som nu finns i hela branschen och arbeta mot tystnadskulturen. Kommissionens rapport är ett bra underlag i det fortsatta arbetet med att öka kunskapsnivån hos medarbetare och chefer. Våra ledstjärnor i det fortsatta arbetet är öppenhet och samsyn, säger Stefan Forsberg, ordförande i Svensk Scenkonst i en kommentar.
Om undersökningen
Totalt deltog 4 728 personer i undersökningen som gjordes som en webbenkät. Undersökningen genomfördes mellan december 2017 till februari 2018.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sexuella trakasserier
-
Andelen som utsatts för sexuella trakasserier minskar inte
Sexuella trakasserier • Lika många yrkesverksamma är utsatta för sexuella trakasserier som under Metoo-hösten 2018, enligt rapporten Trakasseribarometern.
-
Här är alla lika viktiga
Arbetsmiljöarbete • Hierarkier och traditioner är några orsaker till att personal i restaurangbranschen oftare utsätts för trakasserier än i andra branscher. Men det finns undantag.
-
Undersköterskor dåligt förberedda på sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Blickar, tafsande och sexualiserade kommentarer från patienter är vanligt i vården. Men blivande undersköterskor får inte lära sig om sexuella trakasserier under utbildningen, enligt en studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.