Akut brist på företagsläkare
Publicerat 17 maj 2019
Företagshälsovården lider skriande brist på företagsläkare, arbetsmiljöingenjörer och andra yrkesgrupper. För att säkra återväxten behöver utbildningsvägarna bli fler och yrkesstatusen höjas, visar en rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap.
Det begränsade utbudet av utbildningar och kurser för yrkesgrupper inom företagshälsovården försvårar rekryteringen av kvalificerade medarbetare, visar en rapport från arbetsmiljömyndigheten Mynak. Samtidigt är intresset för vissa utbildningar lågt bland studenterna. Vid Umeå universitet lockade en kurs för arbetsmiljöingenjörer enbart fyra sökande till tjugo platser.
– De flesta som vill utbilda sig till arbetsmiljöingenjör har redan ett yrke och de kan inte vara på campus på heltid. Så vi behöver tänka nytt och använda olika IT-baserade lösningar för utbildningar. Vi kanske också behöver ha halvfart, kvartsfart eller annan anpassad utbildningstid så att det blir fler som väljer de här utbildningarna och de här yrkena, säger Nader Ahmadi, generaldirektör på Mynak.
Enligt rapporten behövs fler utbildningar och kurser för samtliga yrkesgrupper inom företagshälsovården, till exempel ergonomer, företagssköterskor och fysioterapeuter. Mest akut är behovet av företagsläkare, som bland annat gör medicinska kontroller och utfärdar tjänstbarhetsintyg för piloter, lokförare och andra yrkesgrupper. I dag är nästan fyra av fem läkare som är specialiserade inom företagshälsovård eller arbets- och miljömedicin 65 år eller äldre.
För att säkra kompetensförsörjningen av kvalificerad personal inom företagshälsovården planerar Mynak att stötta lärosäten ekonomiskt och fungera som en länk mellan olika universitet och högskolor. Myndigheten vill också se fler distans- och nätbaserade utbildningar för att öka intresset bland studenterna och underlätta utbildningsgången.
– Vi kommer att aktivt försöka se till att de här lärosätena samarbetar med varandra. Sedan kommer vi också att bidra till att skapa plattformar för de IT-baserade utbildningarna, säger Nader Ahmadi.
När det gäller utbildningsbehovet av företagsläkare anser Mynak att den nuvarande situationen är ohållbar och att det behövs en ny utredning för att hitta innovativa lösningar på problemet.
Men det räcker inte med att bara ta fram nya utbildningar för att säkra återväxten av kvalificerad personal, anser Nader Ahmadi. För att få fler sökande krävs både marknadsföring och att statusen för utbildningarna och de yrken de leder till höjs.
– Vill man ha den här konkurrenskraften måste utbildningarna vara attraktiva både vad gäller innehåll, utformning och tillgänglighet. Och de arbeten som finns måste ha bra status och bra ersättningsnivåer, säger han.
Krister Zeidler
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Många svenskar intresserade av arbetsmiljö
Arbetsmiljöarbete • Stort intresse men bristande kunskap, framför allt hos yngre. Så kan man sammanfatta svenskarnas attityder till arbetsmiljö, enligt en ny rapport.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Det kändes som att jag var en majbrasa”
Krönika •
-
Laffas känsla för snö
Bildreportaget • Det är tidig lördagsmorgon och ljuskäglorna från en ensam pistmaskin rullar över Åreskutans brant. Lars ”Laffa” Mattsson tillhör en liten yrkesgrupp vars arbetsinsats sällan uppmärksammas men som dagligen uppskattas av glada skidåkare.
-
Distansarbete kan bli en stressfälla
Hybridkontor • En ny undersökning visar att distansarbete, tvärtemot vad många tror, kan leda till mer stress. I varje fall för den grupp som arbetar mer än halva tiden på distans.