Äldre skadar sig oftare på jobbet
Publicerat 7 januari 2020
Äldre anställda löper högre risk för sjukfrånvaro än yngre, men orsakerna är olika. Bland dem som är 56 plus dominerar rygg- och ledbesvär. Bland yngre ligger psykiska diagnoser i topp.
I statistikrapporten "56+ i arbetslivet" jämför AFA Försäkring mönstren i långvarig sjukfrånvaro och allvarliga arbetsskador för äldre arbetstagare med medelålders (se faktaruta). Rapporten visar att risken för både sjukfrånvaro och skador ökar i takt med stigande ålder.
De senaste åren har sysselsättningsgraden bland äldre ökat, såväl i åldrarna 56–64 år som högre upp i åren. Andelen äldre i arbetskraften kommer sannolikt att stiga ytterligare då pensionsåldern stegvis höjs.
– När det är fler som arbetar längre är det viktigt att veta vilka olika förutsättningar som finns, till exempel i vilka yrken det finns förutsättningar att för äldre att jobba, säger Gunilla Åhman, analytiker på AFA Försäkring, som skrivit rapporten tillsammans med kollegan Elin Henriksson.
Arbetstagare i åldrarna 56–64 år har, enligt rapporten, högre risk än de som är 26–55 år att vara borta länge från jobbet på grund av sjukdom. De har en så kallad överrisk.
Inom privat sektor har män som är över 56 år lite mer än dubbelt så hög risk (2,2 gånger) för långvarig sjukfrånvaro än medelålders män. För privatanställda kvinnor är motsvarande siffra 1,5.
Också i kommuner och regioner löper de äldre högre risk för sjukfrånvaro än de något yngre. Det gäller både män (1,9 gånger högre risk) och kvinnor (1,3).
När anställda i gruppen 56+ blir långtidssjukskrivna är orsaken oftast rygg- eller ledbesvär, till exempel ryggvärk eller reumatism (muskuloskeletala sjukdomar). Det gäller oavsett kön och arbetsmarknadssektor. På andra plats kommer psykiska diagnoser.
I den yngre gruppen är psykiska diagnoser vanligast.
– För 56-plussarna är överrisken för långa sjukfall högst bland isolerings- och vvs-montörer, städare och fönsterputsare och inom restaurang och storkök. Det är tunga arbeten där man arbetar med kroppen och många har ett långt yrkesliv bakom sig, säger Gunilla Åhman.
Risken att drabbas av allvarliga arbetsolycksfall är också högre i gruppen 56+ än bland de yngre. För kvinnor är risken 1,8 gånger högre, för män 1,4, visar rapporten.
– När det gäller allvarliga olycksfall finns den högsta överrisken för äldre män inom godshantering och lagerarbete, säger Elin Henriksson. Bland kvinnor är det försäljare inom handeln som har högst överrisk.
Det vanligaste allvarliga arbetsolycksfallet bland dem som är 56+ är en fallolycka, där den som skadas halkar eller ramlar. Sådana olyckor står för 45 procent av kvinnornas arbetsolyckor och 24 procent av männens.
För kvinnor är risken att falla inomhus och skada sig allvarligt 3,5 gånger högre i den äldre åldersgruppen än i den yngre. Även äldre män har en tydligt högre risk att skadas allvarligt i fallolyckor i arbetet.
Om rapporten
Rapporten 56+ i arbetslivet bygger på uppgifter från AFA Försäkrings skadedatabas.
Som långa sjukfall räknas sådana där sjukskrivningen (eller motsvarande läkningstid) har pågått i minst tre månader eller där personen fått månadsersättning från AFA Försäkring. Allvarliga arbetsolycksfall är sådana som har lett till mer är 30 dagars sjukskrivning (eller motsvarande läkningstid) och/eller medicinsk invaliditet.
Margareta Edling
Mer om Äldre
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
-
Allt fler äldre vill fortsätta jobba
Äldre • Allt fler äldre väljer att förlänga sitt arbetsliv, enligt en rapport från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Det ställer nya krav på flexibilitet och individanpassning i arbetslivet, säger Daniel Seldén forskare inom hållbart arbetsliv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.