
Bild: Jesper Jäger-Ärlestad/Norrtelje Tidning
"Alla hot ska anmälas"
Publicerat 14 oktober 2019
Hat och hot är vardag för många journalister. Därför har Prevent tagit fram en ny utbildning för mediebranschen. Elin Rantakokko, nyhetschef på Norrtelje tidning, gick utbildningen och numera polisanmäler hon alla hot- och hatfulla situationer i jobbet.
Även om hon inte tycker sig vara särskilt utsatt har hon ändå flera exempel på situationer när hon eller kollegor varit måltavla för både hat och hot. Den mest dramatiska händelsen ägde rum när hon var ny som nyhetschef på en annan tidning. En skola på orten bombhotades och tidningen började gräva i historien. Det visade sig vara en före detta elev som låg bakom hoten och det kom också fram att eleven under en lång tid även riktat allvarliga hot mot lärare via mejl. Och så snart tidningen skrev om historien kom bomb- och mordhot även mot redaktionen och medarbetarna.
– Jag kom ihåg hur det plingade till i mejlkorgen när det första hotet kom. Och strax därefter bankade det på dörren på redaktionen. Det var väldigt obehagligt och påtagligt. Man stelnade till, jag har aldrig varit med om något liknande. Vi var fyra på plats, jag ringde polisen och de kom och hämtade personen. Den kvällen körde vi hem alla och alla fick skicka sms när de kommit innan för dörren, säger hon.
Ett annat exempel på en hotfull situation var när en politisk redaktör utsattes för förföljelse i form av uppmaningar på banderoller på stan.
– Det är ju inget brott, men väldigt obehagligt. Vi åkte runt och klippte ned banderollerna. Det är så viktigt att vi pratar om det i branschen, så att vi kan stå på oss och fortsätter jobba, även om vi vet att det vi skriver om kan uppröra och att människor kan bli arga.
Trots att hon har flera erfarenheter av hot och hat tycker Elin Rantakokko att säkerhetsarbetet på redaktionerna hon arbetat på i stort sett fungerat bra. Men Prevents utbildning gav ändå både nya kunskaper och färdigheter som hon direkt fick nytta av när hon kom tillbaka till redaktionen.
– Det jag tar med mig mest är att mycket som kan vara obehagligt inte alltid är olagligt. Men att det ändå är viktigt att polisanmäla. Det var också jättebra att få öva på att ha samtal för att hantera situationer som hänt och inte bara lära mer om att förebygga. Det är ett högst aktuellt ämne och jag blev så inspirerad att vi nu ska göra en artikelserie om yrkesgrupper som är särskilt utsatta för hat och hot, säger hon.

Carin Hedström
Mer om Hot och våld
-
Missnöjda studenter hotar sina lärare
Hot och våld • Fyra av tio forskare och lärare vid högskolan har utsatts för trakasserier och hot, visar en ny studie. Oftast är det studenter som ligger bakom hoten.
-
Viktigt med långsiktigt krisstöd
Hot och våld • Hoten mot handelsanställda har ökat kraftigt på senare år enligt siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Branschen satsar också allt större summor på säkerhetsåtgärder.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.