Allt fler över 65 jobbar
Publicerat 15 oktober 2019
Allt fler fortsätter att arbeta trots att de fyllt 65 år. Ökningen märks både bland tjänstemän och arbetare. Det visar en ny rapport från Delegationen för senior arbetskraft.
Antalet sysselsatta 65-74-åringar har ökat från 10 procent 2005 till 17 procent 2018. Störst ökning är det i åldersgruppen 65-69 år, men även bland 70-74-åringar har sysselsättningen ökat.
En majoritet av de arbetande seniorerna finns i privat sektor, men även inom kommun och landsting har andelen äldre anställda ökat. Inom vård och omsorg har andelen sysselsatta i åldrarna 65-69 år ökat markant, från 8 000-21 000 personer mellan 2008 och 2018.
– Det är bra att fler äldre fortsätter att arbeta och bidra med sin kunskap och erfarenhet. Men det är samtidigt uppenbart att vi måste få till en bättre arbetsmiljö och skapa fler möjligheter för seniorer att stanna kvar om vi ska kunna klara de samhällsutmaningar vi står inför, säger Anna Hedborg, orförande för Delegationen för senior arbetskraft i en kommentar.
De flesta seniorer arbetar deltid. 65–69-åringarna arbetar i genomsnitt drygt 20 timmar i veckan, medan 70–74-åringarna i genomsnitt arbetar 16 timmar i veckan. Precis som för arbetsmarknaden i stort har kvinnor en genomsnittligt kortare arbetstid per vecka än män.
– Det kan finnas skäl att överväga en ökad rätt för seniorer att kunna styra över sin egen arbetstid eftersom vi ser att många som stannar kvar vill göra det på sina egna villkor, säger Anna Fransson, som skrivit rapporten.
Ladda ner rapporten "Hur mycket arbetar seniorer":
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Äldre
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
-
Allt fler äldre vill fortsätta jobba
Äldre • Allt fler äldre väljer att förlänga sitt arbetsliv, enligt en rapport från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Det ställer nya krav på flexibilitet och individanpassning i arbetslivet, säger Daniel Seldén forskare inom hållbart arbetsliv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.