
Bild: Scott Blake
Allt fler skyddsombud i byggbranschen
Publicerat 12 september 2019
Över 400 nya skyddsombud utsågs inom Byggnads förra året – ungefär dubbelt så många som normalt. Förbundet har satsat särskilt på att nå mindre arbetsplatser.
Antalet skyddsombud har minskat de senaste åren. Men fackförbundet Byggnads har lyckats vända trenden. Förra året slogs rekord. Då tillkom 415 nya skyddsombud. Ett vanligt år brukar det vara ungefär 200 nya.
Att skyddsombuden blir allt fler hänger ihop med förbundets satsning på att nå ut till mindre arbetsplatser, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman. De cirka 100 regionala skyddsombuden, som bevakar arbetsplatser där det saknas lokala skyddsombud, har spelat en central roll i sammanhanget.
De regionala skyddsombuden inriktade sig 2018 särskilt på små arbetsplatser utan skyddsombud, där det inte fanns något fungerande arbetsmiljöarbete. De stöttade byggnadsarbetare i att ta på sig skyddsombudsuppdrag och försökte få igång samverkan med arbetsgivarna.
– Det stora arbetet har varit att, i samverkan med företagen, få dem att tycka att det är positivt att få till det här, säger Ulf Kvarnström.
Han är glad över det tydliga resultatet.
– Det är jätteroligt att vi fick utdelning på det. Annars brukar utvecklingen vara mer konstant. Nu finns vi på arbetsplatser där det tidigare var tomt, och där man inte pratade om arbetsmiljö.
Att jobba med företag som saknar skyddsombud kommer att vara en central uppgift för de regionala ombuden även framöver. Ulf Kvarnström beskriver det som att "gå tillbaka till ursprunget".
– Det är väldigt viktigt att få igång systematiskt arbetsmiljöarbete i hela byggbranschen, säger han. Förra året hade vi 3 674 anmälda olycksfall i byggbranschen. Nio av dem var dödsolyckor.

Margareta Edling
Mer om Skyddsombud
-
”Våga fråga hur folk mår”
Uppdrag • Hon har stöttat sina kollegor genom två varsel på mindre än ett år. För skyddsombudet Ingela Johansson på Vedum Kök och Bad har det varit en omskakande men också lärorik tid.
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • På Onemeds lager i Göteborg arbetar 220 lagerarbetare. En av dem är skyddsombudet Joakim Andersson bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
”Det går att påverka”
Uppdrag • Sluta aldrig ifrågasätta. Det har varit en röd tråd i arbetsmiljöarbetet för Dora Varga Karlsson, som i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.