
Bild: Proxyklick Visitor Management
Arbetsmiljön viktigaste faktorn när unga akademiker söker jobb
Publicerat 18 september 2019
Trevliga kollegor och bra arbetsmiljö är viktigast när studenter och akademiker i början av karriären ska välja arbetsplats. Det visar en undersökning där drygt 7 000 unga akademiker svarat.
Förra året toppade "bra chef" listan över vad som är viktigast i valet av arbetsgivare. Men i årets undersökning från bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work har "bra chef" halkat ner till fjärde plats och istället är det "trevliga kollegor och bra arbetsmiljö" som toppar listan.
– Företag som lyckas skapa en god arbetsmiljö och dessutom vet hur de ska förmedla detta till potentiella medarbetare har ett försprång i jakten på nya medarbetare. Många arbetsgivare låter HR och rekryterande chefer berätta hur det är att jobba hos dem. Lyft istället fram medarbetarnas egna erfarenheter. Det ger en mer trovärdig bild av företaget och den sociala miljön på företaget, säger Julia Granström, employer branding specialist på Acdemic work.
En nykomling på årets lista är "trygg anställning" som hamnat på sjätte plats.
– Begreppet trygg anställning definieras nu bredare av målgruppen. Det handlar inte längre endast om anställningsvillkoren utan också om likabehandling, mångfald, jämställdhet och möjlighet till långsiktig utveckling, säger Julia Granström.
Så prioriterar unga som söker jobb
De viktigaste faktorerna när unga akademiker ska välja arbetsgivare:
- Trevliga kollegor och bra arbetsmiljö (62 %)
- Bra lön och förmåner (55 %)
- Intressanta och utmanande arbetsuppgifter (55 %)
- Bra chef och ledarskap (52 %)
- Goda utvecklingsmöjligheter (47 %)
- Trygg anställning (37 %)
- Flexibel arbetsplats och arbetstid (37 %)
- Läge/närhet till hemmet 28 %)
- Företagets värderingar och kultur (27 %)

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsklimat
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
”Rätt hanterade kan konflikter vara nyttiga”
Uppdrag • Han är chefen som inte ryggar för konflikter. Tvärtom tror Årets konflikthanterare, advokaten Fredrik Engström, att de till och med kan vara bra för verksamheten och medarbetarna, om de hanteras på rätt sätt.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.