Brister i arbetsmiljön på tunga industriföretag
Publicerat 11 december 2019
På nio av tio företag inom tung industri finns risk för allvarliga olyckor. Det visar en inspektion av 480 företag som Arbetsmiljöverket nyligen genomfört.
Arbetsmiljöverket har inspekterat 480 svenska företag som hanterar stora mängder av explosiva, brandfarliga och giftiga kemiska ämnen. Det handlar om företag inom riktigt tung industri så som stål och papperstillverkning, raffinaderier och gruv- och sprängverksamhet.
Hos hela 90 procent av företaget finns brister, något som Arbetsmiljöverket ser allvarligt på.
– Det här är högriskföretag som kan jobba hårt med att uppfylla lagkraven som skyddar mot stora kemikalieolyckor. Men många har inte koll på de risker som arbetstagarna utsätts för och lever då inte upp till arbetsmiljölagen, det är allvarligt, säger Sabiha Hajdarevic, projektledare för insatsen vid Arbetsmiljöverket, i en kommentar.
De vanligaste bristerna gäller förebyggande arbetsmiljöarbete. En allvarlig olycksfallsrisk gäller trycksatta anordningar som innehåller farliga ämnen. Arbetsgivarna kan ha kontrollerat själva anordningen, men inte bedömt de risker som kan uppstå när de används.
– Arbetsgivarna måste ha stenkoll på de riskerna. Ingen arbetstagare ska utsättas för de starka tryckvågor och delar som kan slungas ut när en trycksatt anordning exploderar. Många trycksatta anordningar innehåller farliga kemiska produkter så konsekvenserna kan bli stora, säger Sabiha Hajdarevic.
Arbetsmiljöverket har även inspekterat den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och kommit fram till att stress är ett problem inom tung industri.
– Stress kan leda till misstag som får förödande konsekvenser. Därför är det viktigt att arbetsgivaren har rutiner för att undersöka, bedöma och åtgärda de sociala och organisatoriska riskerna, säger Sabiha Hajdarevic.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.