Hoppa till huvudinnehållet
Sjukfrånvaro

Färre långa sjukskrivningar

Både inom kommuner och regioner samt inom den privata sektorn minskar de långa sjukskrivningarna. I synnerhet gäller det anställda över 35 år. Det visar AFA Försäkrings årliga arbetsskaderapport som presenterades i veckan.

Andelen långa sjukfall har ökat under en längre period. Men 2016 bröts trenden och sedan dess har de fortsatt att minska.

– Sjukfallen blev även kortare mellan dessa år. En viktig förklaring till det är att fler sjukfall avslutas vid dag 180, då Försäkringskassan prövar arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden, säger Andreas Ek, analytiker och statistiker på AFA Försäkring i en kommentar.

Den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro inom kommuner och regioner är psykiska diagnoser. Det gäller både för kvinnor. Inom den privata sektorn är belastningsbesvär och värk i kroppen den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro.

– Sedan 2015 är psykiska diagnoser den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro bland kvinnor. För män är fortfarande muskuloskeletala diagnoser som exempelvis ryggsjukdomar och reumatism – sjukdomar i muskler och skelett – klart vanligast. Muskuloskeletala diagnoser är den vanligaste diagnosen för avtalsområdet i sin helhet, säger Andreas Ek.

Risken att drabbas av ett allvarligt arbetsolycksfall har varit oförändrad de senaste fyra åren, enligt AFA Försäkrings statistik. Fallolyckor och lastningsolyckor är de vanligaste olyckstyperna. Risken är högst för män inom byggnadsträarbete, räddningstjänst (brandmän), livsmedelsarbete och betong-, bygg och anläggning.

Ladda ner rapporten:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Sjukfrånvaro

Senaste om Mer om arbetsmiljö