Här är framtidens yrken
Publicerat 11 januari 2019
Vad gör egentligen en robotpersonlighetsdesigner eller en gig-manager? Trygghetsrådet och United Minds har listat morgondagens yrken.
Trygghetsrådet, TRR, och analysföretaget United Minds har med hjälp av experter, statistik och rapporter kommit fram till tio nya jobbtitlar som de tror kan slå igenom under 2019. De har utgått från aktuella trender som automatisering och grön omställning.
Här är listan på nya yrken:
Robotpersonlighets-designer Utformar en robots personlighet, röster och ansiktsuttryck så att den fungerar på arbetsplatsen.
Klimatrevisor En person som kontrollerar att företag och organisationer sköter sin hållbarhetsredovisning.
Distansare En person som arbetar på distans, från kontorshotell eller hemifrån.
Gig-manager En person som leder egenanställda som gör längre eller kortare "gig" inom en organisation.
Molnvakt En person som håller ordning på data så att den hanteras säkert.
Oldfluencer En senior influencer som lyfter fram frågor som är viktiga för äldre generationer. Deras följare är ofta köpstarka.
Kulturflätare En person som ansvarar för att fläta samman organisationer med olika företagskulturer, så att de blir mer effektiva, har ett gemensamt arbetssätt och strävar åt samma håll. Det kommer behövas för att vi i framtiden kommer jobba mer i nätverk, där små och stora organisationer samarbetar för att uppnå gemensamma mål.
Vertikalodlare En stadsbonde som odlar längs med husväggarna. Redan nu finns företag som planerar för det i Stockholm, enligt TRR:s kommunikationschefn Claes Åberg.
Etikutvecklare En person som utvecklar etiska ramverk och kontrollerar att organisationen och alla underleverantörer gör rätt för sig.
DNA-coach Hjälper kunder att analysera DNA och optimera deras träning och kost därefter. Följer givetvis upp resultaten med hjälp av data från smarta klockor och plagg.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Innovationer
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
-
Svenskar minst oroliga över AI
AI • Svenskar tillsammans med nederländare är minst oroliga över att AI ska ta över jobben. Det visar en ny, global undersökning.
-
Vanligare med samarbete bakom innovationer
Innovationer • Att innovationer är resultatet av samarbete har blivit allt vanligare under 2000-talet. Samma trend syns även på andra områden. Det visar en ny studie från Patent- och registreringsverket, PRV.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.