Ingen är immun mot mobbning
Publicerat 5 februari 2019
Ingen människa tror att den ska bli drabbad, det är alltid de andra. Oavsett om det gäller sjukdomar, bilolyckor eller mobbning. På något mirakulöst sätt tror man att man är immun. När det gäller hälsan finns det riktlinjer man ska följa vad gäller livsstil, kost och motion. I trafiken har man hastighetsbegränsningar, bälten och krockkuddar. Vad finns det för säkerhetsåtgärder kring mobbning? Hur skyddar du dig?
Man räknar med att en av tio är utsatt för kränkande särbehandling i sin arbetsmiljö och mörkertalet är stort. Som utsatt skäms man och gör allt för att dölja sitt utanförskap. Varje år blir 10 000 – 30 000 långtidssjukskrivna till följd av vuxenmobbning, enligt siffror från Arbetsmiljöverket.
Den allmänna inställningen är att det är de udda, svaga och inkompetenta individerna som utsätts för mobbning i sin arbetsmiljö. Det stämmer dock inte. I själva verket är de utsatta många gånger drivande och kompetenta. De brinner för sitt arbete och har starkt rättspatos. Individer som dessa väcker negativa känslor hos andra och man ska inte underskatta handlingar som triggas igång av avundsjuka och missunnsamhet.
Det börjar ofta med små incidenter som är svåra att sätta fingret på såsom att människor slutar att hälsa. Sedan blir det tyst i fikarummet när man kommer in. Kanske får man inte längre mejlutskicken eller rätt tid till möten. När man väl hamnat utanför gemenskapen eskalerar mobbningen snabbt och individens hälsa blir kraftigt försämrad. Där mobbning tillåts tar organisationer skada och människor går sönder.
Varje dag går hundratusentals människor till sina arbeten med en klump i magen. Jag efterlyser en varmare arbetsmiljö där människors hälsa och välmående står i fokus. Skydda dig själv och dina kollegor, tillsammans skapar ni er arbetsmiljö.
Det är inte bara de andra, nästa gång kan det vara du. Du är inte immun.
Emilia Åhfelt
Emilia Åhfelt blev utsatt för mobbning och trakasserier av sina kollegor då hon arbetade som soldat i Kosovo 2003. Hon är nu arbetsmiljökonsult och författare till boken Var inte en sådan FITTA!
Mer om Krönika
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
-
Förmodligen har du också använt en härskarteknik
Krönika • ”Men gumman!” Orden kom från en yngre manlig kollega, som jag vanligtvis respekterade och tyckte om. Han uttryckte sig vänligt och tanken var nog att låta lite personlig, men det kändes så fel. Helt plötsligt blev jag hans lilla dotter. Jag sa inget, men ångrade mig senare.
-
"Hjärnvilan är utrotningshotad"
Krönika • Av Sissela Nutley. ”Thank you for not using your cell phone” – stod det i spa:ts entré där jag bokat in tre timmar i relaxavdelningen. Det är faktiskt jag som tackar. På dessa timmar har min lilla hjärna fått tid att reflektera. Jag har exempelvis fått några nya idéer, hittat perspektiv på problem och även mentalt skrivit denna krönika.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.