Hoppa till huvudinnehållet

Oskar Olsén, platschef på Nytorps Rör, belönades nyligen med Prevents arbetsmiljöstipendium.

Bild: Cecilia Larsson Lantz

Uppdrag

Prisas för säkerhetsarbete

Säkerhet och riskeliminering är viktiga frågor för VVS-chefen Oskar Olsén som nyligen belönades med Prevents arbetsmiljöstipendium för sina insatser. En annan hjärtefråga är jämställdhet och han jobbar aktivt med att rekrytera fler kvinnor.

Sedan en tid tillbaka arbetar Oskar Olsén, platschef på Nytorps Rör, med ett omfattande projekt – Stockholms framtida avloppsrening. Det är en komplicerad entreprenad där det är viktigt att samarbetet med andra entreprenörer och fackförbund fungerar smidigt. Han sitter tillsammans med arbetsledare från andra företag på ett kontor vid reningsverket i Henriksdal, det största i Stockholmsområdet. En tunnel ska byggas under Mälaren från Bromma i väster till Henriksdal i öster, och Nytorps rör deltar med drygt 20 personer. Även om det inte är fullt tryck hela tiden är det ständigt arbete att utföra. Totalt omfattar projektet 400 personer.

– Jag började planera arbetet för två år sedan. Vi är inblandade i många olika saker och det gäller att vi gör vår del smidigt och bra. Varje måndag har vi samordningsmöten, där vi går igenom vilka arbeten som ska utföras under veckan. Är det många på en plats kanske vi måste spärra av, så att de som jobbar kommer fram, och då har vi särskilda möten om det.

I ett stort projekt med så många parter inblandade är riskminimering väldigt viktigt. Oskar Olsén jobbar systematiskt med säkerhetsarbetet. De har även dokumentationsronder och tittar på belastningsarbeten, och hanteringen av vissa produkter och maskiner. Det handlar om att lära sig se farorna innan det blir en olycka eller ett tillbud.

– Det gäller att ha ett annat tänk från början. Vi arbetar efter beredningsmallar för hur man ska arbeta, där alla risker noteras. Vi pratar om hur vi ska göra detta så att det blir rätt. Innan arbetet börjar skriver jag en risklista som jag går igenom med personalen, som exempelvis vid tunga lyft eller om det är trafik i närheten. Vi har också generella risklistor som jag skriver med personalen. Jag måste också samordna och förbereda för andra yrkesgruppers arbete. För mig krävs en till två månaders förberedelse inför en dags arbete av gatu-och markkontoret.

Han har arbetat 20 år inom branschen och säger att man ofta måste kämpa för säkrare utrustning.

– Jag har arbetat på Nytorps rör i två år och har inte varit med om ett sådant säkerhetstänk tidigare. Här är det självklart att köpa in godkända dammsugare och schyssta ställningar med selar, även om det kostar mer.

Oskar Olsén arbetar aktivt för att få in fler kvinnor i företaget. Intresset för jämställdhet kommer hemifrån. Han växte upp med sin mamma och inspirerades av henne. Hon började som arbetsterapeut och är nu e-handelschef.

– I dag har vi fyra kvinnor i företaget, två montörer och två lagbasar. Det är vi otroligt stolta över. Men vi måste jobba vidare och aktivt rekrytera fler – även om det är betydligt bättre än inom VVS-branschen generellt, med bara två procent kvinnor. Ibland kan man misströsta. Men jag märker att den yngre generationen har en helt annan syn, och inte tänker kring kvinnligt och manligt. Deras jargong är inte alls densamma som jag har hört i byggbodar tidigare, säger han.

OSKAR OLSÉNS

Bästa tips för att lyckas med arbetsmiljön

  • Var ständigt nyfiken på allt som rör jobbet. Ta reda på det du inte vet och kolla upp. På det sättet får du automatiskt mer kunskap.
  • Var lyhörd gentemot både yngre och äldre. När du ger dig tid att lyssna får du mycket information.
  • Om var och en gör sitt jobb – skapar det harmoni och smittar av sig bland personalen. Det gör det enklare för alla och bidrar till bra arbetsmiljö.
bild på Ulla-Karin Höynä

Ulla-Karin Höynä

Mer om Uppdrag

Senaste om Mer om arbetsmiljö