Bild: Julia Sjöberg
Krångliga regler gör att säkerheten halkar efter
Publicerat 10 september 2019
Sjöfarten har egna regler för arbetsmiljön och det är inte Arbetsmiljöverket utan Transportstyrelsen som är tillsynsmyndighet. Det gör att reglerna är onödigt krångliga samt att arbetsmiljöarbetet halkar efter, enligt både arbetsgivare och fack.
Till skillnad från övriga branscher finns ett särskilt regelverk kring arbetsmiljön ombord på fartyg, Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2019:56. Det omfattar ett 40-tal av Arbetsmiljöverkets föreskrifter som anpassats för sjöfarten. Orsaken är de ”särskilda förhållanden” som råder på fartyg och att det finns en fartygssäkerhetslag och ett internationellt regelverk som svensk sjöfart följer.
Men under våren har fackförbundet Seko sjöfolk gått ut och kritiserat lagstiftningen för att vara omodern och krävt att de arbetsmiljöregler som gäller för alla andra arbetsplatser även ska gälla för fartyg. Dessutom är man kritisk till att det är Transportstyrelsen och inte Arbetsmiljöverket som har tillsynsansvar.
– Det är inte deras huvudsakliga inriktning att jobba med arbetsmiljö. Det är lite av en bisyssla för dem. Om du till exempel tittar på flyget så är det Arbetsmiljöverket som sköter tillsynen, säger Pelle Andersson, arbetsmiljöombud på Seko Sjöfolk.
Regelverket kritiseras för att släpa efter och för att vara krångligt med ständiga hänvisningar till Arbetsmiljöverkets föreskrifter, varav en del upphävts och måste specialbeställas. Det är inte heller förrän nu när ett reviderat regelverk träder i kraft, som den tre år gamla föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA, finns med.
– Det har visat sig vara ett veritabelt lapptäcke med hänvisningar kors och tvärs. Man kan ifrågasätta varför det finns två parallella regelverk, varav ett för sjön som alltid ligger steget efter, säger Jan Arvidsson, arbetsmiljöexpert på Sjöfartens arbetsgivareförbund.
Men enligt Christina Östberg, arbetsmiljöhandläggare på Transportstyrelsen, går det inte att bara ta Arbetsmiljöverkets föreskrifter och använda dem ombord på fartygen. En orsak är att de internationella krav som förs över till Transportstyrelsens författningssamling ibland krockar med Arbetsmiljöverkets regler.
– Jag har stött på patrull från juridiskt håll. Vi kommer att titta på den här frågan igen och se om det går att lösa. Det enklaste vore givetvis om Arbetsmiljöverkets föreskrifter gäller rakt av, säger Christina Östberg.
Efter önskemål från fack och arbetsgivarorganisationer har Transportstyrelsen tagit fram ett vägledningsdokument för systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, som riktar sig till arbetsgivare, chefer, skyddsombud och även myndighetens egna inspektörer.
Det är just helhetstänket i SAM som Seko Sjöfolk saknar i Transportstyrelsens tillsyn. I stället är inspektörerna allt för fokuserade på säkerhetsriskerna ombord på fartygen, anser man.
– Vi upplever att tillsynen inte fungerar. Man är duktig att titta på säkerhet och se till att man inte dör på arbetsplatserna, men vi måste ha lite högre ambitionsnivå än så. Det här med ohälsa har man inte prioriterat, säger Pelle Andersson.
Krister Zeidler
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.