Hoppa till huvudinnehållet
Niklas Sandberg, arbetsmiljöombud på Tieto i Karlstad.

Niklas Sandberg, arbetsmiljöombud på Tieto i Karlstad.

Bild: Linn Malmén

Uppdrag

När hela världen samarbetar

Som arbetsmiljöombud i ett globalt IT-företag stöter Niklas Sandberg på en hel del kultur- och organisationsskillnader. Men det finns ändå en förståelse för att arbetsvillkoren varierar i olika länder hos de anställda. Och fikapausen är populär bland de utländska medarbetarna i Sverige.

På IT-företaget Tieto i Karlstad arbetar omkring 300 anställda, men totalt har bolaget omkring 15 000 anställda i nästan 20 länder. De flesta jobbar i projekt där de kommunicerar med medarbetare från hela världen via mejl, telefon och Skype. Men när systemutvecklarna i Karlstad har arbetsmöten på distans är det svenska kontorstider som gäller.

– Det kan vara svårt att få ihop Europa, Nordamerika och Kina samtidigt. Då kan det bli möten mitt på dagen i Sverige medan kineserna jobbar på kvällen hemifrån och de i Nordamerika har förmiddag, säger Niklas Sandberg, arbetsmiljöombud på Tieto och klubbordförande för Unionen i Karlstad.

Skilda arbetstider och olika helgdagar kan göra att arbetet med att utveckla projekten kommer i otakt emellanåt. Men det finns inga krav på de anställda att de ska vara tillgängliga efter arbetstid eller på helger, även om det inte är ovanligt att det trillar in mejl från Kina klockan fyra en lördagsmorgon.

Det händer också att en medarbetare i Sverige måste ge sig iväg och hämta på dagis mitt under ett arbetsmöte som dragit ut på tiden.

– Ofta får man säga att tyvärr måste jag gå nu. Men det händer i andra länder också. Det finns en förståelse för det.
En del anställda har utländska chefer, men det systematiska arbetsmiljöarbetet i Karlstad bedrivs lokalt och i samverkan med lokala chefer. Gäller det frågor som berör en enskild medarbetare förankras de hos dennes utländske chef.
De geografiska avstånden gör också att vissa medarbetare bara träffar sin chef en gång om året. Ibland åker cheferna till Sverige för löne- och utvecklingssamtal, men det händer också att de görs på telefon eller via Skype.
– Man får inte en så nära relation. Det är lättare om chefen sitter på samma ställe, säger Niklas Sandberg.

Tieto är ett finskägt IT-företag och det präglar också företagskulturen. Fördelen är att det finns många gemensamma nämnare mellan Sverige och Finland, som till exempel kollektivavtal och regelverk kring arbetsmiljön. Ibland kan det ändå uppstå situationer där HR i Sverige måste förklara för huvudkontoret i Esbo utanför Helsingfors att man måste göra på ett visst sätt för att inte bryta mot kollektivavtalet.
– Vi tror att det är likadant i Sverige och Finland. Men i Finland pekar cheferna ofta med hela handen medan vi i Sverige gärna tar ett MBL-möte först. Det gör att i Sverige tar saker lite längre tid.
Mångfaldsfrågor är någonting som prioriteras inom Tieto och alla chefer får utbildning i inkluderande ledarskap. På kontoret i Karlstad finns medarbetare från flera länder, bland annat Kina och Indien. En del håller på att rota sig i Sverige och har anammat den svenska arbetsplatskulturen, däribland den gemensamma fikarasten.
– De flesta som kommer till Sverige tycker om att fika. Kanske inte i början, men sedan tycker de att det är trevligt att träffa andra än de man jobbar med och prata om andra saker än jobb, säger Niklas Sandberg.

NIKLAS TIPS

För ett lyckat arbetsmiljöarbete

  1. Gå en BAM-kurs, arbetsmiljöombud och chef tillsammans.
  2. Gå runt och prata med folk, då kommer det upp saker efter ett tag.
  3. Räkna inte med att allt fixas med en gång. Men tappa inte engagemanget. Efter något år så kan det hända att chefer håller med dig och driver lösningen själva.
  4. Läs Arbetsliv för att få inspiration.
bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Uppdrag

Senaste om Mer om arbetsmiljö