Hoppa till huvudinnehållet
Generationer

"Att känna sig fast på jobbet leder till ohälsa"

Över hälften av svenskar mellan 40 och 55 år vill byta jobb men många upplever att stigande ålder är ett hinder, enligt en ny undersökning. Att känna sig fast på jobbet leder förr eller senare till stressrelaterad ohälsa, enligt Agnes Mellstrand, psykolog och utbildare på Folkuniversitetet. 

Hälften av Sveriges befolkning mellan 40 och 55 år vill byta jobb. Men hela 42 procent upplever att det är svårt att få ett nytt jobb på grund av ålder. Det visar Folkuniversitetets barometer om karriär och yrkesliv.

Den grupp som helst vill byta jobb är tjänstemän med personalansvar, det vill säga chefer. Men även om många vill byta jobb är det bara ett fåtal som aktivt söker jobb. Bristande motivation att starta ansökningsprocessen är en anledning. 24 procent uppger också att de inte vet vad de vill jobba med. Foto: Lennart Frykskog

– Att vilja byta jobb men inte komma vidare leder förr eller senare till stressrelaterad ohälsa. Att gå med en känsla av att vara fast är aldrig bra. Om man väl hamnar i stressrelaterad ohälsa och då bestämmer sig för att byta jobb kan det vara svårt, säger Agnes Mellstrand, legitimerad psykolog och kursledare i hållbart arbetsliv på Folkuniversitetet.

Enligt Agnes Mellstrand är det ofta egna tankar och rädslor att inte duga som hindrar individen från att söka sig vidare. Hennes tips är att utmana de tankarna.

– För att stärka sin upplevda självförmåga och få perspektiv på hur den egna erfarenheten kan komma andra till nytta kan man till exempel prata med en kbt-psykolog eller mentor.

Men att bara byta jobb för bytandets skull tror inte Agnes Mellstrand på.

– Det har varit något av en samhällstrend att man ska byta jobb ofta. Men trivs man på sitt jobb ska man inte byta bara för att.

 Hela 8 av 10 tillfrågade i åldersgruppen ser jobbet som ett sätt att försörja sig och endast en minoritet ser det som ett sätt att förverkliga sig själva. Det är vanligare bland kvinnor än män att se jobbet som självförverkligande. 

– Det är väl helt naturligt att jobbet inte är allt. En aktiv fritid utanför jobbet eller familj och vänner kan definitivt väga upp och vara det som skapar mest värde i tillvaron. Men om man inte mår bra på jobbet samtidigt som man inte orkar vara så aktiv på fritiden kan det bli tufft. 

Undersökningen genomfördes i juli och bygger på svar från 1 014 intervjuer.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Generationer

Senaste om Mer om arbetsmiljö